Hatalmas a túljelentkezés a budapesti idősotthonokba

Több ezer nyugdíjas vár arra, hogy bekerülhessen. A legtöbben százezer forint alatt fizetnek havonta.

Kuslits Szonja
2016. 12. 27. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakember érdeklődésünkre elmondta, Budapesten körülbelül 510 ezer 65 év feletti nyugdíjas él, és a fővárosban összesen 82 szociális intézmény érhető el azok számára, akik saját lakásukban már nem boldogulnak. Ezek közül tizenkettőt működtet a fővárosi önkormányzat.

– Az otthonokba csak olyan idős emberek kerülhetnek, akik legalább napi négy órában ápolásra szorulnak, így szól a jogszabály. A magánintézmények sokszor 6-8 millió forintot is elkérnek a felvételért, itt ilyen nincs, és a legtöbben százezer forintnál is kevesebbet fizetnek havonta a lakhatásért és az ellátásért – nyilatkozta Skultéti József. Az általa vezetett intézmény kifejezetten idősek otthonának épült, összesen 544 lakót látnak el.

Kitért arra is: aki nem tudja megfizetni a bentlakás díját, annak az önkormányzat segít. Vannak, akik költőpénzt is kapnak, bár ez csupán néhány ezer forint.

A fővárosi önkormányzat otthonában inkább a szegényebb nyugdíjasok laknak, ők azok, akik nem tudják megfizetni valamelyik magánintézményt. Sokaknak egy átdolgozott élet után is 100 ezer forint alatt marad a nyugdíja. – Több nálunk lakó nem tudott ajándékokat vásárolni, nekik kedveztek az adventi időszakban tartott kézműves-foglalkozásaink. Ez alkalmakkor papírból hajtogattak, kavicsokat díszítettek, sokan így saját készítésű ajándékot adhattak az unokáknak – mondta Skultéti József.

Az intézményvezető beszélt arról is: sokaknak nincsenek hozzátartozóik, csak ebben az otthonban 59 olyan idős ember él, akit nincs, aki látogasson. Számukra igyekeznek a lehető legszebbé tenni az ünnepet, 24-én rántott hallal, bejglivel és forraltbor-ízű teával várták a lakókat, akik szeretetben együtt ünnepeltek.

– A szentestét a családdal töltöttem, de egyébként az állapotom és a kerekesszék miatt már nincs lehetőségem arra, hogy velük éljek, tavaly a karácsonyt is külön töltöttük – mondta el a Magyar Nemzetnek Pénzes Árpádné Erzsike néni. Az asszonynak betegsége miatt le kellett vágni a lábát, és az otthoni körülményei nem voltak megfelelők, ezért négy éve a Pesti úti idősek otthonában él, ahol megfelelő segítséget kap a személyzettől.

Az intézményben színjátszó kör is működik. Erzsike néni lelkesen mesélt arról, hogy a karácsonyi darabban ő alakította Máriát. – Összeszokott társasággal csináljuk ezeket a műsorokat, évente több előadást is szervezünk. Szeretünk együtt dolgozni, a közös munka leköt mindannyiunkat – mondta. Kitért arra is, kezdetben nem volt könnyű, hogy a mindennapokat nem az addig megszokott közegben tölti, és karácsonykor is az intézményben kell lennie. Ám idővel javult a helyzet. A vele egy szobában élő, szintén nyugdíjas Borbély Anna hasonlóan látja. Az asszony Zalaegerszegről érkezett, és igyekszik a kis szobában ünnepi hangulatot teremteni. Hála neki, a közös asztalon szépen feldíszített, színes égőkkel futtatott fácska áll. Ő a szentestét is az otthonban töltötte, ilyenkor általában beszélgetnek a többi lakóval, és megnézik a karácsonyi műsort. Az idősek egyébként egymást is megajándékozzák, a születésnapokat és névnapokat egyaránt ünneplik. A hétköznapok monotóniáját megtöri egy-egy kirándulás, Borbély Anna örömmel idézett vissza egy nyári utazást.

Több közösségi és vallásgyakorlási helyiséget nyitottak a lakók számára. Ottjártunkkor az egyikben épp imaórát tartottak, a felállított karácsonyfa fényénél ajándékoztak is. December 23-án zártkörű rendezvényen szórakoztatták egymás az idősek, a dalkör és a színjátszó csoport is fellépett. A bentlakók 24-én ajándékot kaptak az intézmény Jézuskájától, mindenkinek személyre szabott csomagot állítottak össze. A gondozottak már a szilveszterre készülnek, 30-án bált tartanak, és tűzijáték is lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.