Nem borul össze a Jobbik és az LMP

Az LMP politikusai állítják, hogy senkivel sem bútoroznak össze, de bizonyos ügyekben összedolgoznak másokkal.

Katona Mariann
2016. 12. 22. 5:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

LMP-s forrásaink ugyanakkor egybehangzóan azt állították, szóba sem került a kooperáció közöttük. „Mint ahogyan eddig is, a jövőben is együttműködünk bizonyos ügyek mentén a pártokkal, akár az MSZP-ről, akár a Fideszről vagy a Jobbikról legyen szó. Politikai összefogás viszont biztosan nem lesz” – mondták.

– Ügyek mentén szokott csak a Jobbik az LMP-vel együttműködni, nincs szó semmiféle választási szövetségről – ezt mondta a Magyar Nemzetnek Vona Gábor is, aki szerint a hétfői háttérbeszélgetésről készült cikk sugalmazása több annál, mint amit ő a zártkörű rendezvényen elmondott. Ott ugyanis – már nem először – azt fejtette ki: az LMP és a Jobbik XXI. századi pártokként egymás partnerei abban, hogy a XX. századi pártokon túllépjen Magyarország. – Magyarországnak jót tenne, ha a Fidesz és az MSZP meddő vitái helyett a Jobbik és az LMP közötti konstruktív viták jellemeznék a közéletet – mondta a pártelnök.

Hiába tekinthető rendszerkritikusnak mindkét párt, nem valószínű, hogy összefognak, a két párt ugyanis ellentétes irányba halad. Az LMP a Fideszről leváló szavazókat akarja megszerezni, míg a Jobbik inkább baloldalról gyűjtene új szimpatizánsokat – mondta a Magyar Nemzetnek Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. A Jobbik szavazói ugyan elfogadóbbak az LMP-vel, mint a többi ellenzéki párttal szemben, és feltehetően ugyanez igaz viszont is, ennek ellenére nem reális opció a két párt szövetsége – fogalmazott.

Az LMP-t már más pártokkal is összehozták az elmúlt hónapokban, eddig azonban elsősorban a balliberális oldalon. Az LMP ezeket a híreszteléseket is rendre cáfolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.