Nem politikai játék a 3-as metró

A közlekedési jogász szerint egyesek felelőtlenül riogatnak. A BKV pedig eloszlatta a téves információkat: van biztosításunk.

2016. 12. 15. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rátelepedett a politika a felújításra váró 3-as metróra, egyes politikusok pedig felelőtlenül riogatják az utasokat – mondta el lapunk érdeklődésére Kozma Péter közlekedési szakjogász. Szerinte abba kellene hagyni az alapvetően szakmai-pénzügyi kérdés felnagyítását, és azt, hogy politikai játékként használják a 3-as metró állapotát.

– A közüzem működtetésének megvannak a felelősei, és a közbizalmat ingatják meg azok, akik arról beszélnek, hogy még a gyermekeiket sem engedik a metrón utazni. Mindenki előtt jól ismert, hogy a negyvenéves metró milyen állapotban van, ugyanakkor bizalom nélkül nem ülhetünk semmilyen tömegközlekedési járműre, sem buszra, sem vonatra, sem repülőre – emelte ki a jogász.

Kozma Péter szerint az is visszatetsző volt, hogy a 2-es metrón másfél hete történt ütközéses balesetet összekeverték a 3-as metró állapotával. – Nem használt az ügynek, és a földalatti járműveken naponta utazó százezreket sem nyugtatta meg, hogy a baleset után szinte mindenki hazugságokat közölt. Senki sem hitte el a BKV első magyarázatát arról, hogy falevelek hullottak a sínekre, azért csúszott bele egyik szerelvény a másikba. A politikusok mellett az illetékesek is jobban tennék, ha megfontolnák, miről beszélnek – mondta Kozma Péter, aki szerint elképesztő volt az híresztelés is, amely szerint az utasok azért sincsenek biztonságban, mert nincs biztosításuk.

Mint azt a Magyar Nemzet kiderítette: a biztosítás hiányáról sajtótájékoztatót összehívó Demokratikus Koalíció (DK) politikusa valótlanságot állított, a BKV minden általa, illetve működése közben keletkezett kárra rendelkezik hatályos biztosítással.

– Utasbiztosítás helyett valójában általános biztosítással rendelkezünk, amely mindenkire, így a 3-as metró utasaira is vonatkozik – mondta el lapunknak Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója. A fővárosi közlekedési cég közleményben is kijelentette: – Társaságunk rendelkezik a vasúti társaságokra vonatkozó kötelező felelősségbiztosítással, amelynek megkötése eleve feltétele működési engedélyünknek. Ez a felelősségbiztosítás helytáll a károk megtérítéséért, amennyiben a magyar jogszabályok alapján a BKV Zrt. felelőssége megállapítható.

Ennek ellenkezőjét állította tegnap Gy. Németh Erzsébet (DK) fővárosi képviselő, s szerinte „évekkel ezelőtt megszüntették a 3-as metró utasbiztosítását”. Ehhez még a közlekedési szakjogász által bírált módon azt is hozzátette: – Tarlós István főpolgármester és a fővárosi cég tehát az utasok biztosításán spórol, miközben hagyja, hogy félmillióan utazzanak életveszélyben. Budapest vezetője így válaszolt: – Én továbbra sem fogom a közveszéllyel fenyegető, rágalmazó nőt feljelenteni, előbb-utóbb megteszi más. Az MSZP volt frakcióvezetője húsz évig nem tett semmit a 3-as metró felújításáért, semmilyen jogalapja nincs a számonkéréshez. Hozzátette: a nyilvánosságra került 2014-es „jelentésben” sincs újdonság a 3-as metró rossz állapotáról, erről beszél ő maga is két éve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.