Nyakunkon az idei influenzaszezon

December elején már 8300-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Kuslits Szonja
2016. 12. 20. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minél hamarabb lépniük kell azoknak, akik be akarják adatni az influenza elleni védőoltást, mivel egyre több a megbetegedés Magyarországon. Lázasan a vakcina beadatását nem javasoljak, ám kisebb nátha esetén még biztonsággal alkalmazható. A védettség kialakulásához azonban legalább két hétre van szükség.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb adataiból megtudtuk: az előző heti 8050 beteggel szemben december 5-e és 11-e között már 8300-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek 20 százaléka gyermek, közel 40 százaléka pedig 15–34 éves fiatal felnőtt volt. A 35–59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 27 százaléka, 13 százalék pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

December első teljes hetén összesen 15 influenzagyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az OEK légútivírus-osztályára. 1 esetben influenza A(H3), 3 esetben influenza A(NT) vírus jelenlétét azonosították. A vizsgált időszakban 100 000 lakos közül 84 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

Molnár Zsuzsanna, az OEK főorvosa már a múlt héten is felhívta a figyelmet arra, hogy nyakunkon a betegség. Arról beszélt, támad az influenza, a beküldött minták közül több esetben is azonosították a vírust.

Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat járványügyi főosztályának korábbi vezetője nemrégiben arról beszélt lapunknak: az utóbbi években a járvány már nem szeptember–október táján kezdődik, hanem csak januárban. Kiemelte, hogy egészséges emberek általában könnyebben átvészelik a betegséget, a bakteriális felülfertőződés azonban mindenkit veszélyeztet. Az influenzavírus előkészíti a talajt, a bakteriális tüdőgyulladás pedig máig a tíz leggyakoribb halálok között van, amivel számolni kell, főleg az idősebb betegek esetében – hangsúlyozta a szakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.