Ötszörös árat fizetett az állam

Milliárdokat keresett egy luxemburgi hátterű cég egy belvárosi mélygarázs eladásán.

Horváth Csaba László
2016. 12. 23. 5:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelek szerint bomba üzletet csinált egy luxemburgi tulajdonú magáncég, amely értesüléseink szerint körülbelül ötszörös áron adta tovább a magyar államnak a budapesti Pollack Mihály téri mélygarázst, mint amennyiért maga hozzájutott. Információink szerint a Tállya Hotel Invest Kft. hozzávetőleg 700 millió forintot fizetett a Nemzeti Múzeum mögötti mélygarázs korábbi tulajdonosának. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV Zrt.) már 3,65 milliárd forintért adta tovább a társaság a belvárosi ingatlant, vagyis közel hárommilliárd forintot kasszírozott az üzleten.

Azt, hogy a több mint négyszáz férőhelyes mélygarázst az állam meg kívánja vásárolni, egy július végén megjelent kormányhatározatban rögzítették, amiről a Világgazdaság számolt be. Akkor a hivatalos dokumentumban még az állt, hogy „legfeljebb” 3,65 milliárd forintért vásárolhatja meg a mélygarázst az MNV Zrt. Figyelemre méltó, hogy később a vételárat éppen a maximális 3,65 milliárd forintban határozták meg.

Az állami cég tájékoztatása szerint a kormányhatározatban rögzített összeget fizették ki a garázsért, tehát vélhetően nem nagyon alkudoztak a céggel.

Az ingatlan tulajdoni lapja szerint a Tállya Hotel Invest Kft.-t idén februárban jegyezték be a mélygarázs tulajdonosaként. A kormányhatározat értelmében pedig augusztus végéig már meg is kellett állapodni a céggel. A szerződéskötés végső határideje pedig december 15-e volt. A garázsvásárlást is a rendkívüli tartalékból bonyolította a kormány. Ez a keret elvileg a katasztrófahelyzetek és előre nem látható események fedezetére szolgál, ehhez képest a korábbi adatok szerint költöttek belőle – több mint 10 milliárd forint – a kancellária működésére, valamint csaknem 5 milliárd forint külügyi kiadásokra. De a kvótaellenes népszavazásra is fordítottak belőle 4,5 milliárdot, jutott belőle 300 millió forint az Erzsébet-programra is.

Érdekes, hogy a Nemzeti Múzeum új főigazgatója július 1-jei hatállyal kitiltotta a múzeum kertjéből az ott parkoló autókat, ami jótékony hatással lehetett a mélygarázs forgalmára. Azt ugyanakkor pontosan nem tudni, hogy kik állnak a rejtélyes luxemburgi társaság mögött, amelynek az állam ötszörös pénzt is hajlandó volt fizetni a garázsért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.