Súlyos büntetésre számíthat a pénzsóvár orvos

Az orvosi kamara etikai bizottsága a múlt héten indított eljárást az elítélt orvos ellen.

Kuslits Szonja
2016. 12. 14. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak néhány hónapra függeszthetik fel, hanem ki is zárhatják a kamarából azt a veszprémi onkológus-nőgyógyászt, akit a múlt héten másodfokon vesztegetés miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság, mert pénzt kért az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott műtétekért. Ha a kamara etikai bizottsága a legsúlyosabb büntetést szabja ki, nem csupán fél évig, hanem legalább két évig nem praktizálhat az orvos – tudta meg a Magyar Nemzet.

Lapunkat Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke arról tájékoztatta: az orvosi kamara elnöksége ma a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház orvosának ügyéről is egyeztetett, és kiderült, a kamara etikai bizottsága már a múlt héten eljárást indított az onkológus-nőgyógyász ellen. Arra a kérdésre, hogy mikorra születhet döntés az ügyben, az elnök úgy válaszolt: az első forduló januárban lesz, de a végleges döntés valamikor 2017 első negyedévében várható.

Éger szerint az eddigi információk alapján úgy tűnik, hogy ez az eset a kirívóan súlyos etikai vétségek kategóriájába tartozik, ezért a legsúlyosabb etikai büntetés, vagyis a kizárás is kiszabható. De, ahogy azt korábban megírtuk, még így is könnyen előfordulhat, hogy idővel az orvos ismét egy kórház specialistája lesz, ugyanis a törvény szerint két év után az etikai ítélet elévül. Ekkor az érintett ismételten kérvényezheti felvételét a kamarába.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az onkológus-nőgyógyász azért állt bíróság elé, mert daganatos betegeitől 150 ezer forintot kért olyan műtétek elvégzéséért, amelyeket az OEP finanszírozott, a kontrollvizsgálatokért pedig 15 ezer forintot várt a szakember. A bíróság a múlt héten úgy döntött, a nőgyógyász továbbra is gyakorolhatja hivatását, mivel bár bűnösségéhez nem fér kétség, társadalmi érdek, hogy folytassa orvosi tevékenységét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.