A mecsetépítést is megtiltaná Toroczkai László

Ásotthalom képviselő-testülete heteken belül módosítja a helyi építési szabályzatot is. Állnak a jogi viták elé.

Markotay Csaba
2017. 01. 26. 4:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heteken belül módosítják Ásotthalmon a helyi építési szabályzatot, amelyben megtiltják például a mecsetek építését a településen. Ezt közölte lapunk érdeklődésékre Toroczkai László polgármester, a Jobbik alelnöke. Korábban a sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy amikor tavaly novemberben megjelent a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelet, akkor abban a mecsetépítési tilalom is szerepelt. Valójában azonban erre nem tért ki az ominózus rendelet, hiszen a mecsetépítés tiltásához nem a közösségi együttélés szabályairól szóló előírásokat, hanem a helyi építési szabályzatot kell módosítani.

A Toroczkai László által vezetett településen november 24-e óta betiltották többek között a burka, illetve a csador viseletét, a müezzin tevékenységét és az olyan propagandatevékenységet, amely az azonos neműek közötti házasságot népszerűsítené. A Csongrád Megyei Kormányhivatal emiatt törvényességi felhívással fordult a település polgármesteréhez, és február 15-i határidővel kérte a kifogásolt tilalmak hatályon kívül helyezését. Kilátásba helyezték azt is, hogy ha ez nem történik meg, akkor a Kúriához fordulnak a hivatal szerint jogsértő korlátozásokat tartalmazó önkormányzati rendelet miatt. Székely László ombudsman pedig később az Alkotmánybíróságon támadta meg a helyi rendeletet, mivel az szerinte sérti például a vallásszabadságot, illetve a véleménynyilvánítás szabadságát.

Toroczkai László viszont jelezte, bármilyen jogi vitának áll elébe, és arra kéri a képviselő-testületet, hogy tartsanak ki a helyi szabályozás mellett. Hozzátette, ha az Alkotmánybíróság végül megsemmisíti a rendeletüket, akkor újat készítenek, csak például nem a burka vagy a csador viselésének tilalmát írják bele, hanem pusztán annyit, hogy tilos az egész testet elfedő viselet. – Kitartunk a rendelet mellett, ezernyi tervem és ötletem van – mondta a Magyar Nemzetnek. Arról is beszélt a polgármester, hogy szerinte az ombudsman a valóságtól elrugaszkodott álláspontot képvisel. Emlékeztetett arra, hogy a témát több nyugati politikus, például Angela Merkel német kancellár is felvetette már, és több ezzel kapcsolatos helyi szabályozás is született. Vagyis Toroczkai László úgy látja, „nem kompatibilis az EU-val” az ombudsmani megközelítés.

A polgármester február közepéig a testület elé viszi a kormányhivatal állásfoglalását, amit jó eséllyel elutasítanak, és várhatóan ugyanazon az ülésen döntenek az építési szabályok megváltoztatásáról is. Korábban Vona Gábor, a Jobbik elnöke közölte, hogy nem ért egyet a már elfogadott rendelettel, de mint fogalmazott, a Jobbik nagy párt, és vannak olyan kérdések, amelyekről másként vélekednek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.