Kimondták Gyenes Levente méltatlanságát

Gyömrő elítélt polgármesterének sorsa két héten belül eldől.

2017. 01. 03. 7:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Méltatlannak mondta ki Gyömrő polgármesteri tisztségére az adócsalásért tavaly jogerősen szabadságvesztésre ítélt Gyenes Leventét a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság (BKKMB) – értesült lapunk a nem jogerős döntésről. Információnkat egyelőre sem a polgármester, sem az eljárást kezdeményező Pest Megyei Kormányhivatal (PMKH) nem tudta megerősíteni. Hauser Antal, a gyömrői önkormányzat kommunikációs referense érdeklődésünkre azt mondta: amennyiben a végzés negatív lesz a polgármester számára, biztos, hogy fellebbez.

Gyenes mindeddig még a méltatlansági eljárás indításának az alapját is kétségbe vonta. A helyzet azonban a törvény szerint teljesen világos: a bíróság döntése ellen bármelyik fél fellebbezést nyújthat be, s arról a másodfokú bíróság nem peres eljárásban, három hivatásos bíróból álló tanácsban határoz. A döntés ellen felülvizsgálatnak helye nincs. Ha tehát a másodfokon illetékes Budapest Környéki Törvényszék jóváhagyja az elsőfokú határozatot, január közepére eldől: 2019 októberéig székében maradhat-e Gyömrő polgármestere, vagy tavasszal újabb voksolást kell tartani.

Gyenes Leventét a Gyömrő 2000 Kör jelöltjeként a tavaly augusztusi időközi választáson jóval több mint kétharmados szavazataránnyal választották újra (2002 óta valamennyi önkormányzati választáson győzött), miután lemondott tisztségéről a tavasszal lezárult büntetőpere után.

A Szegedi Ítélőtábla a kecskeméti számlagyárként elhíresült ügyben adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt jogerősen kilenc hónap – két évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte. Ekkor kezdődött az azóta is tartó jogi vita a kormányhivatal és a polgármestert támogató civil szervezet képviselőinek többségével működő gyömrői képviselő-testület között. A PMKH jogértelmezésében az önkormányzati törvény alapján mindaddig fennáll a méltatlanság, amíg a felfüggesztett börtönbüntetés tart. Mivel azonban a polgármestert a közügyektől nem tiltották el, újra indulhatott az időközi választáson.

Gyenes Levente szeptember végéig saját maga lemondhatott volna ismét a tisztségéről, de nem tette meg, ezért a kormányhivatal kérte a polgármester tisztségének megszüntetését a gyömrői képviselő-testülettől. A helyi képviselők azonban október 29-i tanácskozásukon nem mondták ki a méltatlanságot. A PMKH által ezután indított bírósági eljárás elhúzódott, formai hibára hivatkozva visszakapták a keresetet, és csak november 24-én postázták újra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.