Dönthet a közgyűlés az olimpiai népszavazásról

Dél-pesti polgármesterek a világjátékok mellett érvelnek, de egyre többen mondják azt is, hogy döntsön a nép.

2017. 02. 21. 5:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár már szerdán szavazhat a Fővárosi Közgyűlés a népszavazás kiírásáról az olimpiarendezés ügyében – közölte lapunkkal Horváth Csaba. Az MSZP-s fővárosi képviselő azt javasolta, hogy holnap ne csak úgy általában vitassák meg a Momentum Mozgalom sikeres aláírásgyűjtése után kialakult helyzetet, hanem azonnal döntsenek a referendum kiírásáról. A szocialisták nem is változtattak a több mint 266 ezer ember által támogatott kérdésen: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”

– Horváth Csaba természetesen azt nyújt be, amit akar, arról a Fővárosi Közgyűlés fog dönteni – reagált a kezdeményezésre Tarlós István. A fidesz–KDNP-s főpolgármester szerint furcsa, hogy a momentumosok most amiatt háborognak, hogy a főváros akár vissza is vonhatja a pályázatot. – Pont azért gyűjtötték az aláírásokat, teljesülhet a kívánságuk – tette hozzá Tarlós István. A főpolgármester a hét végén arcátlanságnak nevezte Kósa Lajosnak, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetőjének a nyilatkozatát, amely szerint az olimpiával a kormánynak nem kell foglalkoznia, hiszen az „Budapest ügye”. Kósa tegnap az ATV-ben próbálta megmagyarázni és újraértelmezni mondatait, azt mondta: „Egyszerű félreértésről van szó.”

Időközben Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke közleményben jelentette ki: független köztestületként a szervezet a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy előmozdítsa és segítse, hogy Magyarország mihamarabb olimpiának adhasson otthont. – Számomra érthetetlen, hogy miért hátrált most ki a politikai ellenzék egy nemzeti ügy mögül – írta Borkai Zsolt az egyébként civil kezdeményezés eredményére reagálva. Elismerte: a 2024-es rendezésért versengő Párizs és Los Angeles mellett minimálisra csökkent Budapest esélye.

A Fővárosi Közgyűlésben ettől függetlenül egyre többen támogatják az olimpiarendezést. Szabados Ákos, Pesterzsébet baloldali pártok által támogatott, ám MSZP-ből kilépett polgármestere leszögezte: egy sikeres pályázattal Budapest, különösen az elmaradott dél-pesti régió fejlesztése és a sport kaphatna lendületet. Ezzel ért egyet Geiger Ferenc, Soroksár független polgármestere is, aki viszont a jelenlegi helyzetben azt mondja: most már döntsön a nép. Tokody Marcell fővárosi jobbikos képviselő szerint hiába támogatták korábban az olimpia ügyét, annak kudarcában a korrupt, erőből mindent átnyomó kormánynak, és az álláspontját folyamatosan váltogató baloldali ellenzéknek közös a felelőssége. Kifogásolta, hogy már az előkészületekre eltapsoltak 37 milliárd forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.