Hiányosak a szerződések egyes iskolákban

Vannak oktatási intézmények, ahol technikai okok miatt még nem szerepel fizetésemelés az okiratokban.

Hutter Marianna
2017. 02. 01. 14:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több iskola vezetőjét is arról értesítették, hogy hiányosan készült el a nevelés-oktatást segítő (noks) dolgozók szerződésmódosítása – derül ki a Magyar Nemzet birtokába került, az egyik tankerületi központ által írt tájékoztatásból. Noks-munkatársnak számítanak például az iskolatitkárok, a pedagógiai asszisztensek, a könyvtárosok vagy a rendszergazdák.

Aki közülük nem tartozik a pedagógus-életpályamodell hatálya alá, annak idén januártól meg kellene kapnia a megemelt garantált bérminimumot, illetve a minimálbért, ezenfelül pedig további 7+3 százalékos fizetésemelés jár nekik 2017-től. Utóbbi azt jelenti, hogy hétszázalékos béremelést mindenki egységesen kap, míg a maradék három százalékot az intézményvezetők oszthatják szét.

Úgy tűnik azonban, hogy az illetékes szerveknek nem mindenhol sikerült a fizetésekben történő változásokat megfelelően átvezetni, és több dolgozót is hátrány érhet. Információink szerint a Klebelsberg Központ (KK) egyik tankerületi központjában „technikai okok” miatt az érintetteknek készült új okirat nem tartalmazza a legalább hétszázalékos illetményemelést. Így elég meglepő lenne, ha a nevelés-oktatást segítő dolgozók a februári bérek kifizetésekor megkapnák a januártól érvényes fizetésemelésüket, hiszen ez jelenleg nem szerepel a munkaszerződésükben. Az érintett tankerületi központ egyébként ígéretet tett arra, hogy a szóban forgó munkatársak hamarosan új okiratot kapnak, ami tartalmazni fogja visszamenőleg az illetményemeléseket.

Hogy a fizetésemelés nélküli szerződések problémája csak helyi vagy országos szintű-e, azt hiába szerettük volna megtudni, sem a KK, sem a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtóosztálya nem reagált kérdéseinkre lapzártánkig. Így arról sem adtak információt, hogy összesen hány dolgozó szerződéséből maradt ki a béremelés, és hogy emiatt késhet-e a már januártól járó illetmény kifizetése. Azt ugyanakkor tudni lehet, hogy az országban több tízezerre tehető a noks-dolgozók száma, ám közülük sem mindenki a KK alá tartozik.

A fizetésemelés egyébként igencsak jól jött az érintetteknek, hisz korábban nyolc éven át nem emelték az amúgy is alacsony bérüket. Így információink szerint volt olyan fővárosi iskola, ahol mindössze nettó 85 ezer forint volt a nevelés-oktatást segítő dolgozók fizetése tavaly decemberben. Az érintettek bérének rendezése szerepelt a pedagógusok követelései között is, például a Pedagógusok Sztrájkbizottsága nagyobb volumenű, 10+3 százalékos emelést javasolt, ám ebbe a kormány nem ment bele. Ugyanakkor tavaly kétszer 35 ezer forintos pluszjuttatás járt nekik.

Mint lapunk a múlt héten beszámolt róla, egyes tankerületekben a technikai dolgozók (portások, takarítók) szerződéseivel is problémák voltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.