Közel 170 gyermek betegedhetett meg

Vírus tarolhatott a diákok között. Még nem zárultak le a hatósági vizsgálatok.

Hutter Marianna
2017. 02. 08. 7:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rejtélyes megbetegedési hullám ütötte fel a fejét a nádudvari Kövy Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai között a múlt héten – értesült a Magyar Nemzet. Hogy pontosan mi történhetett a gyerekekkel, arról egyelőre hivatalos információkat nem tudni, mindenesetre felmerült a gyanú, hogy az iskola menzája lehet a ludas.

Kerestük az ügyben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) sajtóosztályát, ahol megerősítették, tudomásuk van az élelmiszer-eredetű megbetegedés gyanújáról. Úgy tájékoztattak, a területileg illetékes kormányhivatal a helyszíni vizsgálatokat a pénteki bejelentés után haladéktalanul megkezdte, a konyháról származó minták vizsgálata legkorábban a hét második felében fejeződhet be.

Az esettel kapcsolatban kerestük az érintett iskola igazgatóját, aki megerősítette a tömeges rosszullétek tényét, ám további részleteket nem kívánt elárulni. „Nem szeretném elmesélni, van nekem felettesem, keresse a Klik-központot! Viszonthallásra!” – mondta az intézményvezető a Klebelsberg Központra (KK) utalva, majd letette a telefont anélkül, hogy kollégánk reagálhatott volna szavaira. Lapunk ugyanakkor úgy tudja, az igazgató érvelése nem állja meg a helyét, mert az intézményvezetők saját hatáskörben annak nyilatkozhatnak, akinek akarnak, nem kell ehhez a KK engedélyét kérniük. Hasonlóképp a településen működő gyermekorvosi rendelőt is hiába kérdeztük, ott sem kívántak felvilágosítást adni a tömeges megbetegedésekről.

Nádudvar önkormányzata sem bizonyult bőbeszédűbbnek; Beke Imre polgármestert hiába kerestük, nem találtuk hivatalában, és a titkárság arra a kérdésünkre sem válaszolt, hogy szerdán mikor érhetnénk utol. Konkrétumokat nem tudtak elárulni bevallásuk szerint, miután az eset vizsgálata még folyamatban van. Emellett az iskolaigazgatóhoz, illetve a hajdúszoboszlói járási hivatalhoz irányítottak minket. A hatóság annyit közölt, hogy az érintettek állapota nem volt súlyos, de azt a vizsgálatok lezártáig nem kívánták elmondani, hogy pontosan hány gyermek betegedett meg.

Ugyanakkor lapunk forrásai szerint a hányással és hasmenéssel járó tünetek összesen 165 gyermeket érintettek. Bár az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálatáról még hivatalosan nincs eredmény, úgy tudjuk, a hozzájuk beküldött étel- és vízminták alapján nem a menzával lehetett probléma, hanem feltehetően vírus okozhatta a megbetegedési hullámot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.