NOlimpia: 23 ezer aláírást gyűjtött az LMP

Közben Kósa Lajos beszólt az aláírásgyűjtőknek, akik ezt nem hagyták annyiban.

MNO
2017. 02. 12. 17:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

23 ezer aláírást adtak át az LMP politikusai a Momentum Mozgalom aktivistáinak a Nyugati téri aluljáróban vasárnap. „Azt gondoljuk, hogy ez nem állhat meg itt. Nyilván nem fog megállni, a jövő hét végéig gyűjtünk, de nem állhat meg ott sem. Ez olyan fordulópont lehet a budapestiek és a magyar emberek életében, amikor végre kezükbe veszik a sorsukat, és remélhetőleg ez csak az első, de az egyik legfontosabb momentuma lesz annak, hogy az emberek elkezdik gyakorolni napi szinten, tevékenyen a demokráciát” – jelentette ki Ferenczi István, a párt közösségi részvételi szakszóvivője.

A Momentum pár nappal ezelőtti bejelentése szerint 110 ezer aláírásnál tartottak, most ehhez jött még hozzá 23 ezer. Hivatalosan 138 ezer aláírás kell ahhoz, hogy népszavazást lehessen kezdeményezni a budapesti olimpiarendezésről, de a Momentum 180-200 ezer aláírást tervez összegyűjteni, hogy biztosra menjen. Erre öt napja maradt.

„Az utolsó hivatalos 110 ezer volt, és pénteken, tehát az aláírások leadásának pillanatában fogjuk majd megosztani az emberekkel, hogy mennyi az annyi. De azt lehet látni, hogy az elmúlt egy hétben rengetegen jöttek aláírást gyűjteni, megint sorok álltak a pultoknál, az emberek hozzák vissza azokat az íveket, amelyeket saját maguk írattak alá a rokonaikkal, a szomszédaikkal, a testvéreikkel” – közölte a Hír TV-vel Fekete-Győr András, a mozgalom vezetője.

Az aláírásgyűjtőket több atrocitás is érte, legutóbb szombaton az egyik LMP-s képviselőt fejelték meg úgy, hogy vérzett az orra, korábban pedig az aktivisták belvárosi standját verte szét egy részeg férfi. „Ezek egyedi és elszigetelt esetek, az alapvető hangulata a gyűjtésnek az volt, hogy az emberek örülnek, hogy van ma a palettán olyan politikai párt vagy civil szervezet, amely képviseli a véleményüket. Vagyis nem született még döntés, a jogászaink vizsgálják, hogy tegyünk-e feljelentést” – közölte Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője.

A Fidesz frakcióvezetőjének is van véleménye. „Azokban az esetekben, amikor egy Fidesz-aláírásgyűjtés során első nap összejön 600 ezer aláírás, nem szoktunk atrocitásokra hivatkozni, hanem azt mondjuk, hogy emberek, 600 ezer aláírásunk van az első nap – jelentette ki Kósa Lajos debreceni sajtótájékoztatóján. Ő a civilek kudarcának tartja a standokon dolgozó aktivistákat érő támadásokat, és kételkedik az aláírásgyűjtés sikerében. – A Fidesz maximálisan fogja támogatni ezen esetek kivizsgálását. Zárójelben jegyzem meg, hogy az eddigi aláírásgyűjtés tapasztalatai arra utalnak, hogy amikor úgy tűnik, egy aláírásgyűjtő szervezetnek nem megy az aláírásgyűjtés, akkor általában atrocitásokra szokott hivatkozni egyre szaporodó mértékben, ahogy közeledik a határidő” – fogalmazott.

Fekete-Győr András gyerekesnek nevezte Kósa Lajos kijelentését, szerinte ők soha nem hivatkoztak az aláírásgyűjtőket érő támadásokra, a kezdeményezésről pedig soha nem mondták, hogy rosszul állna.

„Mi nem szoktunk atrocitásokra hivatkozni, sőt nem is mondtuk soha, hogy rosszul állna az aláírásgyűjtés. Az, hogy a Fidesznek egy nap alatt megvan 600 ezer aláírás, nyilván egy kormányon lévő párttól nem annyira szokatlan, főleg nem egy olyan propagandagépezettel, mint amilyen nekik van. Szóval ezt egy kicsit gyerekes állításnak tartom” – reagált Fekete-Győr András. 

 

Lassan egy hónapja a Momentumról beszélget minden közélettel foglalkozó fiatal ismerősöm. Momentumos pult mellett sétálok el munkába menet és munkába jövet, a mozgalom a téma a kávézókban, a közösségi médiában és a gyorséttermek asztalainál is. Balos ismerőseimet zavarja a hangsúlyozott ideológiamentesség, a jobbosok új SZDSZ-ről beszélnek. Van, aki belépne. Van, aki már benne van. Van, aki utálja az egészet. Látogatást tettünk a Momentum bázisán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.