Orbán az iskolapadba ültetné az állami vezetőket

A kormányfő kedvenc egyeteme biztosítaná, hogy a köz érdekeit szem előtt tartó szakembereket képezzenek.

MNO
2017. 02. 14. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánynak célja, hogy valamennyi állami vezető részesüljön államtudományi képzésben, legyen szó területi vagy központi szerv vezetőjéről – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) lapjának adott interjújában. A Bonum Publicum Magazin legfrissebb számát azonban az interneten nem lehet elérni, az interjút a Magyar Távirati Iroda szemlézte.

Orbán Viktor eszerint elmondta, az államtudományi képzés átalakításával olyan közigazgatási tisztségviselőket kell képezni, akik a szakmai tudásuk mellett elkötelezettek a nemzeti érdek képviselete, a morális tartás és a köz szolgálata iránt.

Helyreigazítás

A 2017. február 14. napján 18 óra 50 perckor megjelent az „Orbán az iskolapadba ültetné az állami vezetőket” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Pálffy Balázs felperes Mészáros Lőrinc leendő veje.

A kormányfő az NKE-ről azt mondta, a teljesítmény visszatükrözi az alapító szándékát. Az egyetem 2010-es megalapítása hosszú távú válasz volt az elmúlt évtizedek problémáira. „Ennek az intézménynek ráadásul van egy olyan erőforrása, amely előreviszi: a hazaszeretet” – jelentette ki. Orbán szerint az NKE megalakítása jelentős lépés a közigazgatás reformjában, mert olyan szakembereket képez, akik új generációját adhatják annak az államnak, amelynek felépítésén a kormány megalakulása óta dolgozik.

A közigazgatás reformjáról szóló elképzelés áldozatok nélkül nem ment. Érdemes megjegyezni, hogy az NKE Ludovika Campusz beruházása miatt a kormány már korábban csapást mért a kultúrára és a természetre is, hiszen az egyetem terjeszkedése már korábban bekebelezte az épület egykori vívótermében működő Bárka Színházat, de megpecsételődött a sorsa az intézményben székelő Magyar Természettudományi Múzeumnak is. Ugyanakkor a fákat sem kímélte a beruházás, ahhoz ugyanis, hogy új épületszárnnyal bővítsék a kampuszt, legalább száz példányt kellett kivágni.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy az egyetem bővítésen a kormány számára „kedves” emberek szakítottak nagyot. Jutott pénz Garancsi István érdekeltségének, a Market Építő Zrt.-nek, valamint jól járt Mészáros Lőrinc leendő vejének cége is, a Magyar Építő Zrt. is. Emellett busás haszonra tett szert a Fidesz-közelinek mondott Paár Attila vállalkozó West Bau Hungária Kft.-je is.

Az MTI által szemlézett interjúban Orbán Viktor megismételte korábbi kijelentéseit a migrációval, a bürokráciával és Magyarország helyzetével kapcsolatban: mint mondta 2010-ben a csőd széléről kellett visszarángatni az országot, ugyanakkor mostanra már nem az a cél, hogy munkájuk legyen az embereknek, hanem az, hogy jobban megérje dolgozni és mindenki lépjen egyet előre.

Megemlítette, hogy a kormány kiemelten kezeli a közszférában dolgozók illetményemelését, így tudnak bért fejleszteni a rendőröknél, a katonáknál, a pedagógusoknál és az egészségügyi dolgozóknál.

A migrációs válsággal kapcsolatban Orbán Viktor kijelentette, Brüsszel a jelek szerint képtelen megvédeni az európai polgárokat, ezért Magyarországnak nemcsak saját magát kell megóvnia, hanem az Európai Unió déli határait is védi.

Orbán Viktor kifejtette, az új magyar külpolitika egyik jellemzője, hogy a klasszikus diplomácia mellett a nemzetgazdasági érdekek képviselete is, és csak egyetlen „zsinórmérték” létezik: a magyar érdek.

A bürokrácia csökkentésével kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott, hogy ez önmagában nem old meg semmit.

A 2018-as országgyűlési választások kapcsán elmondta, a 2010 előtt és utáni időszakot összehasonlítva kijelenthető, hogy Magyarország – biztos jövőképpel, gazdagodó kultúrával – jobb hely ma már, mint a szocialista kormányok alatt volt. A magyar gazdaság erősebb, sokkal több embernek van munkája, és a kormány számára legfontosabb területeken, a bank- és az energiaszektorban, de még a médiaiparban is a külföldiek helyett a magyarok kerültek többségbe – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.