Otthonról hívta a börtönnél szobrozó feleségét Budaházy

Házi őrizetbe Budaházy Györgyöt. Szerinte üzenetértékű, hogy pont ezen a napon engedték ki.

Lándori Tamás
2017. 02. 13. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetben arra utasították Budaházy Györgyöt, hogy pakolja össze a holmiját, előzőleg pedig rendőrök jártak a házuknál, hogy felmérjék a testre erősíthető nyomkövető használatának lehetőségét – értesült lapunk. Mindez előre jelezte, hogy a terrorcselekmény miatt első fokon tizenhárom év fegyházra ítélt férfi rövidesen házi őrizetbe kerül az előzetes letartóztatásból. Úgy tudjuk, hétfőn kiengedték a másod- és negyedrendű vádlottakat is.

Budaházy György ügyvédje, Szikinger István lapunktól értesült a hírről. Elmondta, egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást a kényszerintézkedés enyhítéséről, de már várták a döntést, miután nemrég ezt célzó indítvánnyal fordultak a bírósághoz. Az ítélőtábla elutasította a kérelmet, így – a védelem fellebbezését követően – végül a Kúria dönthetett a házi őrizet elrendeléséről. 

Szikinger beadványában azzal érvelt, hogy védence két hónapot töltött otthon a szigorú elsőfokú határozat után, mégsem kísérelt meg szökést – tehát az előzetes fogva tartás törvényi feltételei láthatóan nem állnak fenn.

A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítéletének augusztusi kihirdetését követően döntött úgy, hogy házi őrizetre enyhíti Budaházy és több társa előzetes letartóztatását. Ez ellen a vádhatóság fellebbezett, ennek a Fővárosi Ítélőtábla idővel helyt is adott, így hetek múltán visszavitték a vádlottakat a börtönbe. A Kúria mostani döntése újabb fordulattal szolgált ez ügyben.

Értesüléseink szerint hétfőn délután Budaházy Györgyöt a Venyige utcai komplexumból átszállították a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetbe, ahol a bejárat előtt kisebb csoport gyűlt össze. 

Budaházy családja arra számított, hogy a szokásos módon kiengedik a terheltet az épületből, ahonnan velük távozhat haza. Ezzel szemben az egyenruhások szállították otthonába a férfit, aki hiába kérte, értesítsék a rá várakozókat, hogy feleslegesen állnak a kapuban. Budaházy György végül otthonról hívta fel a börtönnél szobrozó feleségét.

Budaházy György hétfő este rövid interjút adott a Hír TV-nek. Szerinte üzenetértékű, hogy a Gergényi-perrel egy napon engedték ki az előzetesből.

„Örülök természetesen, és hát köszönöm azoknak a bíróknak, akik úgy látom végre megfelelően értelmezték a jogot, ahogy kell, és a szabadlábra helyezésről szóló indítványunknak másodfokon helyt adtak és úgy bírálták el, hogy hazajöhettem. Egy kicsit furcsa, hogy pont ezen a napon, amely napon ugye Gergényi és társai lényegében fel lettek mentve jogerősen – mert ez az ítélet, amit ők kaptak, az lényegében ezt jelenti – ezen a napon mi is szabadlábra kerültünk. Bár most ellenünk még nem szűnt meg az eljárás, ugyanúgy fenyegetve vagyunk, de azért más itthonról terheltként működni, meg más a börtönben” – fejtette ki a Hír TV-nek.

###HIRDETES2###

- Nagy öröm ért az amszterdami repülőtéren átszállva, Strasbourg és az Európai Parlament plenáris ülése felé: telefonon néhány mondatot beszélhettem Budaházy György barátommal, akit ma hazaengedtek az előzetes letartóztatásból - írta közleményében Morvai Krisztina, az EP független képviselője. Hozzátette, hogy „szívből reméli büntetőjogászként és magyar emberként, 2006-os szemtanúként és túlélőként, hogy Budaházy György soha többé nem lépi át a börtön kapuját, hanem otthon maradhat szeretteivel, s követik őt a Hunnia csoport többi tagjai is.”

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.