Súlyos a helyzet a sürgősségi osztályokon

Gyakran nemhogy sürgősségi szakorvos, de egyéb szakorvos sincs, a műszakokat rendre rezidensekkel láttatják el. A kamara szerint több kórházban nagy a baj.

Kuslits Szonja
2017. 02. 07. 19:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyilvántartások alapján fellelhető kevesebb mint 140 megfelelő szakképesítéssel bíró orvoshoz képest több mint 600 orvosra lenne szükség ahhoz, hogy a jelenleg érvényes minimumfeltételek teljesíthetők legyenek a sürgősségi osztályokon – hívta fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a honlapján is közzétett, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek címzett levélben.

Éger István, a MOK elnöke arról beszélt a Magyar Nemzetnek: tavaly ősszel több panasz is érkezett a kamara szerveihez többek között arról, hogy nem megfelelő képesítéssel is munkára kényszerítik az orvosokat, és súlyos orvos-, illetve nővérhiány uralkodik. Ezért az illetékes kamarai testület elrendelte a hazai sürgősségi betegellátó osztályok (SBO) munkaerőhelyzetének felmérését. Az eredmény riasztó ugyanis, ahogy az a Balog Zoltánnak írt levélben szerepel: január 1-jétől az SBO-k osztályvezető főorvosa, illetve műszakvezető szakorvosa kizárólag sürgősségi szakorvos, illetve sürgősségiorvostan-szakorvos lehet. Ennek ellenére az eredmények alapján legalább 34 kórház SBO-ja működik elégtelen és ezért szabálytalan körülmények között.

Mint írták, gyakran nemhogy sürgősségi szakorvos, de egyéb szakorvos sem található az osztályon, a műszakokat rendre rezidensekkel láttatják el. A sürgősségi orvostan szakorvosjelöltjei nemritkán műszakvezetésre vannak kényszerítve, miközben melléjük vagy a szakorvosképzésben előírt gyakorlatukat töltő, vagy a menedzsment által odakényszerített kezdő rezidensek vannak beosztva a pszichiátriától a bőrgyógyászaton át a reumatológiáig bezárólag. Olyan osztályt is találtak, ahol az osztályvezetéssel megbízott orvosnak sincs meg az előírt szakképesítése.

A levél végén arra kérik Balogot: csökkentse a kollégáik túlterheltségét, veszélyeztetettségét, hogy minden tekintetben törvényes keretek között végezhessék munkájukat. Ez ugyanis betegbiztonsági kérdés is.

A levéllel kapcsolatban Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke azt közölte a Magyar Időkkel: számos olyan információjuk van, amely alapjaiban kérdőjelezi meg a felmérés hitelességét, az orvosok egy része pedig azért nem akart részt venni a felmérésben, mert nem támogatja a tulajdonos háta mögött zajló adatgyűjtést. Berényi lapunknak elmondta: az orvosok egy része azért sem akart adatokat szolgáltatni, mert nem bízik a kamarában, és nem tudni azt sem, milyen alapon gyűjtöttek információkat a menedzsment háta mögött. Megemlítette azt is: az orvoshiány élő probléma, de nem érti, miért a sürgősségi betegellátás kérdését feszegetik, hiszen mentőorvos például még kevesebb van. Sőt a traumatológián és az intenzív osztályon is rossz a helyzet.

A kritikával kapcsolatban Éger úgy nyilatkozott: az adataik hitelesek, 103 kórház közül 48-ból érkeztek válaszok a kérdéseikre, így statisztikailag reprezentatív eredményekről van szó. Az elnök kiemelte: épp a sürgősségi osztályokon dolgozó orvosok érdekében emelték fel szavukat, ezért sem érti, miért kérdőjelezik meg a felmérést és ezzel a szándékukat is.

– Nem értem, hogy egy civil egyesület milyen alapon próbálja hitelteleníteni egy köztestületi kutatás eredményét. Egyébként épp azért nem vontuk be a menedzsmenteket a felmérésbe, mert gyakran épp rájuk érkeztek a panaszok, miattuk indult az egész vizsgálat – fejtette ki Éger István.

Szerinte évtizedek óta lehet tudni, hogy a jelenlegi rendszer nem működik, a most bevezetett kiemeltebb bérezés és a rezidensi ösztöndíjak ellenére is óriási a lemaradás, ami érezteti hatását.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyébként máig nem válaszolt a MOK-nak, az Index kérdéseire azonban közölte: a MOK felmérésének „pontos módszere, forrása” ismeretlen előtte. Hozzátette: az egészségügyért felelős államtitkárságra sem a szolgáltatóktól, sem a kórházszövetségtől nem érkezett eddig olyan jelzés, amely a MOK által felvetett problémára irányult volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.