Tovább gyűrűzik a családfakutató-botrány

Az érintett cég honlapját felfüggesztették. Újabb károsultak és a Magyar Nemzeti Levéltár neve is felbukkant.

Veczán Zoltán
2017. 02. 13. 10:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már másnap elérhetetlenné vált a kérdéses hitelességű családfák készítése kapcsán fókuszba került Családfakutatók Csapatának honlapja, és kiderült, hogy más problémák is lehetnek a céggel. Mindez azután történt, hogy lapunk a múlt héten megírta: a Családfakutatók Csapatát üzemeltető Pexter.net Kft. a szakma szerint finoman szólva is kifogásolhatóan végzi munkáját, és erős a gyanú, hogy névazonosság alapján rendeznek fiktív családokba egykor élt személyeket, így rajzolva sosem volt családfát a megbízónak akár sok százezer forintért.

De más gondok is akadtak a céggel. Például hogy – vélhetőleg a hitelesség látszatának felkeltéséért és extra pénzek kiszámlázásáért – a Magyar Nemzeti Levéltárral (MNL) takaróztak. Forrásaink szerint egyébként is óriási felháborodás kísérte a cég tevékenységét, amikor cikkünk nyomán fény derült rá.

A weboldal felfüggesztve – péntek óta ez olvasható a www.csaladfakutatok.com honlap helyén, amely a Mester János tulajdonában álló pécsi céget népszerűsítette. A vállalkozás Facebook-oldaláról viszont könnyedén elérhető az új weboldal, amely a „Mozello” nevű ötperces honlapkészítő programmal készült. Az oldalon azonban ezúttal sem a cég tulajdonosa, sem dolgozói nincsenek megnevezve.

Cikkünknek köszönhetően egyrészt újabb panaszosokkal sikerült felvennünk a kapcsolatot, másrészt az ügybe immár a Magyar Nemzeti Levéltár neve is belekeveredett. Ugyanis az egyik, lapunknál jelentkező károsult, F. Ferenc egy olyan szerződést és számlát mutatott, amely szerint a Családfakutatók Csapata vállalja, hogy az eddig feltárt családfamodellt átadja az MNL-nek, valamint jelzi az MNL felé, hogy különleges kutatást folytasson le a megrendelő egy XIX. század közepén született őse apai és anyai vonalán. Mindezekért a cég különleges kutatási engedély kikérése és egyéb adminisztrációs költségek címszóval valamivel több mint 100 ezer forintot számlázott ki F. Ferencnek. Egy másik, neve elhallgatását kérő károsulttól „csak” 65 ezer forintot kértek, hasonlóan kutatási engedély címszóval. Az illető azt a tájékoztatást kapta, hogy levéltárosok az MNL belső indexéből ellenőrzik az adatokat és a családfákat.

Több levéltári forrásunk jelezte azonban, hogy ilyen szolgáltatást az MNL nem nyújt; amit nyújt, azt pedig nem pénzért nyújtja: – A levéltár a jogszabályok szerint tárolja és hozzáférhetővé teszi a különféle anyakönyveket, amelyeket ingyenesen, a megfelelő kritériumok betartásával a kutatók rendelkezésére bocsát. Az teljesen kizárt, hogy az MNL pénzért kutassa vagy hitelesítse egy megbízó családfáját, hiszen ez neki nem feladata – mondta egyikük.

Kerestük Mester János ügyvezetőt is; az MNL-lel való együttműködésükre irányuló kérdéseinket kérésére írásban is elküldtük neki, ezekre mára ígért választ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.