Túlpörgetett abortuszügy

Nem a támogatás miatt vállalták egyes kórházak, hogy nem végeznek terhességmegszakítást.

Kuslits Szonja
2017. 02. 10. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogszabálymódosításra volna szükség ahhoz, hogy visszautasíthassák a legális abortusz elvégzését az állami fenntartású kórházak, jelenleg biztosítani kell a nem egészségügyi okból végzett terhességmegszakítás lehetőségét is – közölte lapunkkal Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász. Az érintett kórházakban tehát kell hogy legyen a beavatkozás elvégzésére alkalmas team, azonban erre nem kötelezhető mindenki, az orvosoknak, nővéreknek a szabályozás szerint lehetősége van a beavatkozás elvégzésének visszautasítására.

A szakembert azért kérdeztük, mert Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón arról beszélt: a Bethesda Gyermekkórháznak és a Budai Irgalmasrendi Kórháznak összesen 7,8 milliárd forintnyi fejlesztést biztosít a kormány, amiből egy speciális, új szülészeti, nőgyógyászati egység jön létre. A fejlesztéshez biztosított támogatásért cserébe azt vállalták – hangzott el –, hogy ebben az intézményben, ezen az osztályon nem lesz abortusz, és hálapénzt sem fogadnak el.

A miniszter bejelentése óta számtalan aggódó és felháborodott cikk és komment jelent meg, a Társaság a Szabadságjogokért emberi jogi jogvédő civil szervezet közleményt is kiadott, melyben azt írják: „a beavatkozás hozzáférhetőségét az államnak biztosítania kell az egészségügyi rendszer keretei között. Ez az elv kérdőjeleződik meg, ha az állam azt a feltételt szabja a kórházak támogatásához, hogy szüntessék be a terhességmegszakításokat. Az ilyen feltétel ugyanis arra ösztönözheti a kórházakat, hogy a támogatás érdekében egyre többen mondjanak le az abortusz elvégzéséről, aminek hosszabb távon két következménye lehet.”

Ez az érvelés azonban több ponton is hibás, hiszen a két, szóban forgó kórház esetében is egyházi fenntartású intézményről van szó. Eddig egyikben sem működött szülészet-nőgyógyászat, és az sem különösebben meglepő, hogy egy egyházi intézményben nem szeretnének abortuszt végezni. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója már júliusban jelezte is, hogy ezt miért tarják fontosnak. A Családháló.hu-nak akkor úgy nyilatkozott: az új szülészet három alappillére a  természetes, kevésbé medikalizált, ugyanakkor teljes biztonságot adó szülészeti háttér megteremtése, az élet védelmének a hangsúlyozása, tehát egy abortuszmentes szülészet. Ahogy ő is kifejtette: az országban nincs olyan intézmény, ahol egyáltalán nem végeznek terhességmegszakítást, jelenleg az abortusz végzése a protokoll része.

A Magyar Hírlapnak az igazgató ma elmondta azt is: sok család és szervezet kereste meg őket azzal, hogy a szülészeteken az abortuszhelyzet egy gyermekét váró anyának, különösképpen a vallásos családokban, nehezen kezelhető állapot. Jelezték, hogy szükség van olyan szülészetre, ahol ilyen helyzetekkel nem kerül szembe a várandós anya.

A Bethesda kórház honlapján arról tájékoztat: a tervek szerint két év múlva induló osztályon abortuszt nem végeznek, ezt a törvényi előírásoknak megfelelően továbbra is a területileg illetékes kórházakban dolgozó és lelkiismereti okból ezt nem kizáró szülészek végzik. Kitértek arra is: a kormányhatározat által támogatott módon világos pénzügyi feltételeket alakítanak ki: az általánosan ingyenes szülés mellett a választott szakemberek és az extra szolgáltatások után kell csak az intézmény kasszájába pénzt fizetni, ezzel szeretnék kiiktatni a  hálapénzt.

A Magyar Nemzetnek egy neve elhallgatását kérő, fővárosi kórházigazgató arról beszélt: nem érkezett semmiféle kérés vagy ajánlat a kormányzat részéről arra, hogy támogatás fejében ne végezzenek abortuszt, fel sem merült soha, hogy egyáltalán ne végezzék el a beavatkozásokat. (Erre, ahogy azt már korábban kifejtettük, a törvényi szabályozás miatt lehetőségük sem lenne.)

A tegnap óta kirobbant felháborodás, melyben többen azt vizionálják, hogy hamarosan az intézmények visszautasíthatják az abortusz elvégzését a finanszírozás reményében így nem feltétlenül indokolt. Ez ugyanis pusztán két egyházi intézmény vállalása.

A KDNP-s Rubovszky György is azt mondta, a kereszténydemokraták nem kezdeményeznek szigorítási akciót, míg Kósa Lajos arról beszélt: a Fidesz semmilyen változtatást nem tervez az abortusz szabályozása ügyében – közölte az Atv.hu. Egy magas rangú kormányzati forrásra hivatkozva közölték azt is: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Szabó István, a református egyház feje kérte a kormánytól: „üdvösségbe vágónak tekintik”, hogy az állam ne kérhessen abortuszt egyházi kórházaktól. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.