Balog minisztériuma újabb segítséget nyújtana az ORÖ-nek

Közpénzből nyithatnak tiszta lapot, Balog Zoltán minisztériuma megveheti túlárazott irodaházukat is.

MNO
2017. 03. 06. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába halmozott fel hatalmas adósságot, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem hagyja veszni a Országos Roma Önkormányzatot – pedig a napokban dőlt be teljesen az ORÖ Híd a munka világába nevű uniós foglalkoztatási programja, a roma rászorulók nem találtak munkát, a közel 1,6 milliárdos forrás azonban eltűnt.

Balog Zoltán tárcájából azonban jut közpénz az ORÖ adósságaira: a humán minisztérium korábban 1,3 milliárd forintos támogatást adott a jelentős költségvetési csalással gyanúsított kisebbségi szervezetnek, a Romnet értesülései szerint pedig most 270 millió forintért megveszik az ORÖ Naphegy téri központi irodaházát is.A portál úgy tudja, Balog János, az önkormányzat jelenlegi elnöke már tárgyal a tárcával az adásvétel mielőbbi lebonyolításáért. Ha megvalósul a tranzakció, akkor már csak 30 millió fog hiányozni az állam által visszakövetelt 1,6 milliárdból, azt pedig részletekben törlesztheti a kisebbségi szervezet.

A Romnet emlékeztet rá, azt korában az Emmi is elismerte, hogy az ORÖ erősen túlárazva, 200 millió forintért vette meg Gellérthegy utca 21. alatti, 450 négyzetméteres ingatlant – a jelek szerint mégsem jelent a tárcának gondot, hogy 270 millióért megvegyék az épületet a bajba jutott szervezettől.

Érdeklődtünk az Emmi sajtóosztályánál, hogy a tárca valóban megveszi-e az irodaházat, és ha igen, miért akarják minden áron, közpénzek százmillióból is megmenteni az eladósodott kisebbségi önkormányzatot. Írásban elküldött kérdéseinkre még nem érkezett válasz, ha az Emmi reagál, frissítjük cikkünket.

Az önkormányzat a Híd a munka világába nevű program és az azonos nevű foglalkoztatási szövetkezet visszaélései miatt sodródott csődközeli állapotba.

A projekt közel 1,6 milliárdos uniós forrásból indult, a Farkas Flórián korábbi miniszterelnöki biztos vezette szövetkezet azonban közel sem az előírt célnak megfelelően használta fel a pénzt: 200 millióért megvették a fent említett Naphegy téri irodaházat, 26 milliót költöttek irodafelújításra, irodabútorokat vettek bruttó 31 millióért, informatikai eszközöket bruttó 21 millióért. Béreltek 10 gépkocsit fél évre, darabonként közel 3 millió forintért. Továbbá két tanulmányt írtak összesen 50 millióért. S míg a vidéki irodákban az ORÖ csókosai kaptak jó kis havi apanázst, addig egyetlen romát sem sikerült munkához juttatni.

A szervezet alapítója-elnöke Farkas Flórián országgyűlési képviselő, romaügyi miniszterelnöki biztos volt, aki csak egy évvel azután mondott le pozíciójáról, hogy a program körüli 1,6 milliárdos csalásgyanú miatt a hatóságok nyomozást rendeltek el. A Társadalmi megújulás operatív program keretében a Foglalkoztatási szövetkezet – Híd a munka világába című projekt teljes támogatási összegére a kormány eredetileg 4,995 milliárd forintot irányzott elő, ám miután a visszaélésekre fény derült, az Emberi Erőforrások Minisztériuma belső vizsgálatot rendelt el és megállapította a szabálytalanságokat.

Ezután visszakövetelte az önkormányzat számára már kifizetett 1,6 milliárd forintot. Egyébként az ORÖ tavaly december elejéig mindössze 30 millió forintot fizetett vissza az Emminek a Híd a munkába projekt keretéből – ezért is kellett államilag átvállalni a szervezet adósságait.

Miután kipattant a botrány, Farkas elérhetetlenné vált, még a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) meghallgatására sem ment el első alkalommal, csak másodszorra. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, szerinte a sajtó azért támadja Farkast, mert cigány származású, amivel voltaképpen rasszistának bélyegezte a médiát.

A Magyar Nemzet információi szerint a roma kisebbségi szervezet más adósságokat is szorgalmasan gyűjtögetett. Az összesen 527 millió forintnyi adósságot a Nemzetgazdasági és az Igazságügyi Minisztérium, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, különböző cégek és ügyvédi irodák felé halmozta fel a szervezet. Később azt is kiderítettük, hogy Balogh János ORÖ-elnök számára egy hétmillió forintos Audi A4-est szereztek be – a közgyűlés felhatalmazása nélkül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.