Napirenden a lex Heineken

Nem a vörös csillag, hanem üzleti érdekek állhatnak a Heineken elleni lépések mögött.

Markotay Csaba
2017. 03. 20. 5:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervek szerint ma kezdi tárgyalni a parlament az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról szóló kormánypárti javaslatot, ami lényegében a Heineken elleni fellépésről szól (a Heineken címkéin vörös csillag van). Az indítvány benyújtóinak egyike, a kereszténydemokrata Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábban úgy fogalmazott, Európának ezen részén a magyarság megszenvedte mind a náci, mind a bolsevik rémuralmat, ezért jogos, hogy gazdasági haszonszerzés céljából ne lehessen ilyen jelképeket felhasználni.

Az ügy mögött valójában azonban nem ez, hanem a Heineken és az Igazi Csíki Sör közötti vita áll (utóbbi elvesztette a Heinekennel szembeni névhasználati pert Romániában), és az is elképzelhető, hogy az új söripai szabályozással a kormány végső célja a hazai sörgyárak magyar tulajdonba terelése lehet. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten jelezte: a Heineken nehéz hetek elé fog nézni, mert ő a végletekig elszánt a Csíki Sör és egyáltalán a magyar sör védelmében. Szerinte az a kérdés, hogy „a magyar tulajdonban lévő kézműves manufaktúráknak milyen esélyük van az országban működő, a piacot uraló négy nagy sörgyárral szemben”. – Ahogy az is probléma, hogy a vendéglősök kiszolgáltatottak a nagy piaci szereplőknek – tette hozzá.

Azt, hogy a mostani, elszántnak tűnő küzdelemnek valójában nem sok köze van a magyar történelmi tapasztalatokhoz, jelzi az is, hogy a kormány 2014 januárjában stratégiai megállapodást kötött a társasággal, akkor tehát fel sem vetődött, hogy milyen csomagolásban árulják a Heineken termékeit.

Ugyancsak napirenden lesz a parlamentben az állami tulajdonban lévő ingatlanok ingyenes tulajdonba adásáról és a nemzeti vagyonról szóló törvényt módosító indítvány is, amely ingyen az Országos Magyar Vadászkamarának adná a hatvani Grassalkovich-kastélyt. Bár most még csak az általános vitát tartják, könnyen elképzelhető, hogy a szavazásnál elbukik majd az indítvány, miután a szocialisták úgy döntöttek, mégsem támogatják az ügyben a kormánypártokat. Márpedig a javaslat egyes szakaszaihoz kétharmados többség kell. A javaslatot egyéni képviselői indítványként múlt kedden nyújtotta be Semjén Zsolt (KDNP), Lázár János (Fidesz) és Halász János (Fidesz), valamint négy MSZP-s politikus, Hiller István, Bárándy Gergely, Hiszékeny Dezső és Józsa István. A szocialisták pénteken visszavonták támogatásukat, az indoklás szerint azért, mert az MSZP még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy az állami vagyon magánosítása ügyében együttműködik a Fidesszel.

A DK azonban élesen bírálta, hogy MSZP-sek is aláírták a törvényjavaslatot: „A Fidesz vadászni járó milliárdos elitje tehát az MSZP segítségével jut ingyenkastélyhoz. Hogyan illeszkedik ez abba a politikába, hogy fizessenek a gazdagok? És egyáltalán: hogyan illeszkedik ez bármilyen ellenzéki politikába?” – tették fel a kérdést. Molnár Gyula, az MSZP elnöke csütörtökön úgy reagált: nem vadászatügyben, hanem egy közgyűjtemény, egy múzeum ügyében van korrekt együttműködés a nagyobbik kormánypárttal. Pénteken azonban már visszavonták a támogatásukat.

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke bírálta a javaslatot. Azt mondta, az indítvány „mutyiszagú”, ugyanis az MSZP-s Bárándy Gergely édesapja, Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter a kamara etikai bizottságának elnöke. Sneider Tamás azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy a kamara strómanként működjön, és később bárkinek eladhatja az ingatlant, amely szállodának is alkalmas.

A képviselők holnap választhatják meg a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának két új tagját. Holnap derül ki az is, hogy tárgysorozatba veszik-e azt a jobbikos javaslatot, amely módosítana az alaptörvényen a közpénz védelme érdekében. Ezt az igazságügyi bizottság március elején nem támogatta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.