Nem a puritánoké az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Tízmilliárd forintnál is többet költött a tervezettnél a Balog Zoltán vezette csúcstárca tavalyelőtt.

Hutter Marianna
2017. 03. 03. 6:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem spórolt alkalmazottain az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) – derül ki a tárca 2015-re vonatkozó, lapunk által megismert költségvetési beszámolójából. Bár az eredeti előirányzat szerint a minisztérium 6,3 milliárd forintot tervezett költeni a személyi juttatásokra, végül jóval több mint a másfélszeresét, 11,1 milliárdot fordítottak erre a célra. Például „céljuttatás, projektprémium” kifizetésére eredetileg 45,3 millió forintot kívántak fordítani, ennek a sokszorosát, több mint 1,6 milliárd forintot fizettek ki. Ruházati költségtérítésre először 10,6 millió forintot szántak, majd 226 milliót fizettek. A béren kívüli juttatásokra is az eredeti előirányzat több mint kétszeresét, félmilliárd forintnál is többet költöttek. Túlórákra sem 51 millió, hanem annak négyszerese, 241 millió forint ment el. „Foglalkoztatottak egyéb személyi juttatások” címén 80 millió forint volt betervezve, e helyett 476 millió forintot tett ki ennek a tételnek a költsége.

Nemcsak a személyi juttatásokra fordított összegek szálltak el az eredeti előirányzathoz képest, hanem a dologi kiadások is. Ilyen célra sem „csak” 2,7 milliárd forintot, hanem több mint 6,2 milliárdot költött az óriásminisztérium. E tételen belül például kommunikációs szolgáltatásokra eredetileg 46 milliót tettek félre, ám végül majdnem a tízszeresét, 441 millió forintot fizették ki tavalyelőtt. Ehhez hasonlóan megduplázódtak a „kiküldetések, reklám- és propagandakiadások” céljára elkülönített kifizetések, ez összesen 370,5 millió forintot ért meg az Emminek. Ami a szolgáltatási kiadásokat illeti: a tárca először 1,7 milliárd forintot kívánt költeni, de sikerült több mint a kétszeresét, közel 4,1 milliárd forintos kifizetést teljesíteni.

A „különféle befizetések és egyéb dologi kiadások” is az eredeti előirányzathoz képest félmilliárd forinttal több, 1,3 milliárd forintos kiadást jelentettek az adófizetőknek. Bár „egyéb működési célú kiadásokra” eredetileg 435 millió forintot szántak, ez is 1,4 milliárdra háromszorozódott. Ugyancsak megsokszorozódott az eredeti előirányzathoz képest a „beruházásokra” szánt pénz, így 51 millió forint helyett több mint egymilliárd forint lett a végösszeg.

A költségvetési beszámolóból kiderül, az Emminél 2015-ben összesen 1597-en dolgoztak. A miniszterek, az államtitkárok és a helyettes államtitkárok – illetve a velük megegyező illetményre jogosult vezetők – bérére összesen közel 350 milliót fordítottak. Miután ez összesen csak 34 személy bérét jelentette, fejenként átlagosan havi 854 ezer forintos fizetésről van szó. További érdekesség, hogy míg a miniszter éves bérére 13,2 millió forintot költöttünk, a magyar államnak ennél többet ért a közigazgatási államtitkár fizetése. Erre összesen 15,5 millió forint ment, ami közel havi 1,3 milliós bérezést jelentett két évvel ezelőtt.

Összesen az Emberi Erőforrások Minisztériuma az eredeti előirányzatban szereplő 11,2 milliárd forinthoz képest annak több mint kétszeresét, 23,1 milliárd forintot fordított a költségvetési kiadásokra tavalyelőtt.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.