Nem kér a segítségből a János-kórház

Az intézmény nemet mondott a külsős rezidenseknek, akik dolgoztak volna. Áprilistól kérdéses az ügyeleti beosztás.

Kuslits Szonja
2017. 03. 23. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy több, másik kórházban dolgozó rezidens is felajánlotta, hogy segítséget nyújt a fővárosi Szent János Kórháznak a felnőtt sebészeti ügyeletek ellátásában, az intézmény elutasította a külsős orvosokat, pedig áprilistól még nincs kész ügyeleti beosztás – tudta meg a Magyar Nemzet. A problémát az okozza, hogy – mint arról elsőként beszámoltunk –, az utóbbi három hónapban négy rezidens mondott fel a kórház sebészeti osztályán, mert állításuk szerint nem operálhattak eleget, és a műtétek nagy részét a hálapénz miatt a főorvosok végezték. Úgy tudjuk, a felmondások indokai között szerepelnek még a kórházban uralkodó áldatlan állapotok, a sokak által tapasztalt és emlegetett feudális viszonyrendszerek, valamint az alacsony bérezés.

Bár a kirobbant botrány után több orvos is úgy érezte, vállalná a pluszmunkát a betegek érdekében, és ezt szóban jelezték is, ettől a kórház elzárkózott, mert információink szerint az intézményen belül akarják rendezni a problémát. Úgy tudjuk, hogy más osztályokról irányítanának át rezidenseket a 24 órás sebészeti ügyeletbe, hogy biztosítva legyen az ellátás. Ilyen megterhelő ügyeletet egyébként a felmondott rezidensek közül többen akár tízszer is végeztek egy hónapban. Az üres helyeket várhatóan olyan rezidensekkel töltik fel, akik egyébként nem a felnőttsebészeten dolgoznának, így az ellátás színvonala is kétséges lehet.

Azok a sebészek egyébként, akik jelenleg is a János-kórházban dolgoznak, már januárban jelezték a vezetőségnek, hogy nagyon sokat kell ügyelniük a felmondások miatt, de megoldás még nem született. Az orvosok korábban két hetet adtak a kórháznak a helyzet rendezésére; ez letelt, de úgy látszik, még mindig nincs tartós, hosszú távú megoldás.

Forrásunk kitért arra is: a gyakran elavult eszközök, módszerek és a „feudális szemléletmód” miatt könnyen előfordulhat, hogy a rezidensek kortársaikkal szemben jelentős szakmai hátrányba kerülnek az intézményben. – Távolról sem csak a hálapénz a baj, össze se tudom vetni az ott folyó munkát a modern orvoslással, sebészettel, és emberileg sem a legjobb a helyzet – fejtette ki. Egyébként a kórház sebészeti osztályát jelenleg egy 68 éves főorvos irányítja, miközben hivatalosan osztályt csupán 65 éves korig lehetne vezetni. Úgy tudjuk, folyamatban van a pályázat kiírása.

Az ügyben kerestük a Szent János Kórházat is, szerettük volna megtudni az intézmény álláspontját, és azt, milyen eredményre jutottak az eddigi tárgyalások, mi a helyzet az ügyeleti beosztással, és sikerült-e új orvosokat felvenni a felmondott rezidensek helyére. Ám kérdéseinkre az intézmény a megadott határidőig nem adott választ. Nem reagáltak arra sem, hogy forrásunk szerint visszautasították a felajánlott segítséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.