Orbán felesége is gratulált az azeri alelnöknek

A török és orosz jókívánságok mellett Lévai Anikó is méltatta Mehriban Aliyevát, aki férje helyettese lett.

MNO
2017. 03. 13. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levélben gratulált Lévai Anikó Mehriban Aliyevának, az azeri first ladynek az alelnöki pozíció elnyeréséhez. A bakui vezető februárban írta alá az erről szóló rendeletet, a kinevezést pedig feleségének az ország társadalmi, politikai és kulturális életében régóta betöltött fontos szerepével indokolta. Azerbajdzsánban korábban nem létezett „első alelnöki” poszt, azt egy tavaly őszi alkotmánymódosításról tartott népszavazás nyomán hozták létre. Annak értelmében ha az államfő nem képes teendőit ellátni, akkor hatásköreit az első alelnök – azaz jelen esetben a felesége – veszi át.

Mostani levelében Orbán Viktor felesége háláját is kifejezte Aliyevának a Batthyány László nevét viselő alapítványban végzett munkájáért, ugyanakkor köszönetet mondott azért, hogy szíves vendéglátója volt a tavaly márciusban tett bakui látogatása alkalmával – idézi most az AzerTag Lévai szavait.

Úgy tűnik, a magyar–azeri viszonyban kiemelten fontos az elnökök és feleségük közötti jó barátság, amit mi sem bizonyít jobban, hogy egy évvel ezelőtt Orbán Viktor előterjesztésére a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést kapta az azeri first lady. Így nem meglepő, ha Aliyeva fontos összekötő kapocs az azerbajdzsáni kapcsolatok elmélyítésében.

A jó viszony elnyeréséért a magyar kormány 2012-ben még egy nemzetközi konfrontációt is képes volt felvállalni Örményországgal. Nem kis megrökönyödést keltett ugyanis, hogy Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak a baltás gyilkost, Ramil Safarovot, aki 2004-ben egy budapesti NATO-nyelvtanfolyamon éjszaka, álmában baltával meggyilkolta örmény katonatársát. Azerbajdzsán azonnal kegyelemben részesítette a gyilkost, míg Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.