Tiltakozik az LMP, letiltja őket az MTI

Tiltakozik az LMP, amiért a köztévé szerintük egy a „lúgos orvost” mentegető riportot ad le. Az MTI megtagadta a hír kiadását.

MNO
2017. 03. 20. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sérti a közmédiát az LMP a „lúgos orvosról” készült riportfilmmel kapcsolatos álláspontja, így az MTI megtagadta a párt közleményének kiadását. Álláspontjuk szerint az OS (Országos Sajtószolgálat) szerződése is tartalmazza azt a kitételt, hogy jogunk van ehhez. Szél Bernadett az ellenzéki párt frakcióvezető-társelnöke hétfői közleményében azt követelte, hogy a köztévé haladéktalanul vegye le ma esti műsoráról a volt barátnőjét lúggal megcsonkító, másodfokon kilenc év börtönbüntetésre ítélt orvossal készült riportot. A riport beharangozója a politikus szerint nyilvánvalóvá teszi, hogy annak célja az elítélt mentegetése, az erőszak relativizálása és a közvélemény manipulálása. Ha a Duna TV nem veszi le ezt a törvénysértő riportot a műsoráról, a párt első körben a Médiahatósághoz fordul.

– Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a köztévé egy másodfokon elítélt erőszakoló nyilvánosság előtti mentegetőzésének akar teret adni. Ha ez a műsor adásba kerül, azzal a köztévé megsérti az áldozat, a szexuális erőszak áldozatainak emberi méltóságát, amit a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény is tilt – fogalmaz az MTI-n letiltott, de a Magyar Nemzetnek is elküldött közlemény. 

A Duna TV Kékfény című műsora ma este tervezi leadni a „lúgos orvosként” elhíresült B. Krisztiánnal készült riportot. A Budai Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatója 2013-ban maszkban támadott volt barátnőjére, injekcióval elkábította, nemi szervét lúggal leöntötte, majd bezárva magára hagyta. A testi sértés maradandó fogyatékosságot okozott az áldozatnak. A Fővárosi Ítélőtábla életveszélyt okozó testi sértés és egyéb bűncselekmények miatt kilenc évre súlyosbította az első fokon négy évre ítélt elkövető büntetését, és örökre eltiltotta hivatása gyakorlásától.

A köztévé a riport beharangozójában így fogalmaz: „A hívő, nagycsaládos, egykor sikeres orvos, az igazságszolgáltatás áldozatának tartja magát. A bűnügy, amelyről mindenki évek óta beszél, most először a közellenség szemszögéből”. 

Az MTVA álláspontja szerint – miként azt az LMP-nek írt levelükben megfogalmazzák – a „lúgos orvost” a közmédia nem mentegeti, nem menti fel a bűne alól, és a műsorszám nem követ el áldozathibáztatást. Erről pedig – teszi hozzá az MTVA sajtófőnöke – bárki meggyőződhet, aki megnézi a műsort. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.