Tömegesen mondanak fel a rezidensek

Nem operálhattak eleget, a műtétek nagy részét a hálapénz miatt a főorvosok végezték.

Kuslits Szonja
2017. 03. 02. 8:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi három hónapban öt rezidens mondott fel a fővárosi Szent János Kórház felnőttsebészeti osztályán azért, mert nem operálhattak eleget, a műtétek nagy részét ugyanis a hálapénz miatt a főorvosok végezték – értesült a Magyar Nemzet egy, a kórházban dolgozó, neve elhallgatását kérő alkalmazottól. A felmondások indokai között szerepelnek még a kórházban uralkodó áldatlan állapotok, valamint az alacsony bérezés.

Mint megtudtuk, a maradó sebészeknek a kialakult helyzet miatt nagyon sokat kell ügyelniük, januárban jelezték is a problémát a vezetőségnek, de megoldás még nem született. Információink szerint az orvosok mára eljutottak oda, hogy nem akarnak tovább ügyelni, két hetet adtak a kórháznak a helyzet rendezésére.

Az ügyben kerestük a Szent János Kórházat is, szerettük volna megtudni az intézmény álláspontját és azt, milyen eredményre jutottak az eddigi tárgyalások, de kérdéseinkre lapzártáig nem érkezett válasz. A hálapénz okozta problémákról szerdán a Magyar Nemzet is beszámolt, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz) és a Szinapszis Kft. friss kutatásából ugyanis kiderült: bár az orvosok 61 százaléka elutasítja a hálapénzt mint jelenséget, a jelenlegi rendszerben mégis szükségesnek tartja. A rezidensek azonban kifejezetten magas arányban, 56 százalékban teljes mértékben elutasítják a hálapénzt. A felmérésből az derült ki, a betegek attól félnek, ha nem adnak pénzt, rosszabb ellátást kapnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.