Végrehajtás az ORÖ ellen

Az eljárást a Magyar Nemzet kezdeményezte, mivel a szervezet jogerős ítélet ellenére sem adja ki szerződések adatait.

Horváth Csaba László
2017. 03. 28. 4:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végrehajtási eljárást kezdeményezett a Magyar Nemzet az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) ellen, ugyanis a szervezet annak ellenére sem hajlandó kiadni a tavaly kötött szerződéseinek adatait, hogy erre a bíróság jogerős ítéletben kötelezte. Lapunk azt követően indított pert a cigány szervezet ellen, hogy birtokunkba került egy hangfelvétel, amelynek tanúsága szerint az ORÖ hivatalvezetője arról beszélt egy tavalyi szakmai bizottsági ülésen, hogy lehetetlen állapotok uralkodnak az önkormányzatban. Cserháti Tiborné azt állította, a szervezet alkalmazottai között nincsenek szakmailag alkalmas munkatársak, az álláshelyeket pedig olyan ismerősök, rokonok, barátok töltik be, akiknek a tevékenysége mögött nincs munka.

A hivatalvezető beszélt a roma önkormányzatban uralkodó összefonódásokról is, arról, hogy egyes képviselők bejárnak hozzá például olyan kérésekkel, hogy az ő ismerősük kapjon fizetésemelést. Mint mondta, ezzel csak az a baj, hogy nincs mögötte munka. – Azt el tudom fogadni, hogy valaki valakinek az ismerőse, rokona vagy bárkije, vagy nagyon tetszik neki, meg nagyon aranyos és kedves, csakhogy ez itt egy önkormányzati hivatal – hangsúlyozta a hivatalvezető. Majd indulatosan hozzátette: csupán két hozzáértő emberre lenne szüksége, de annyi sincs.

A hangfelvételen elhangzottak alapján voltunk kíváncsiak arra, hogy az ORÖ új elnökének hivatalba lépése óta pontosan milyen tartalmú és milyen összegű megbízásokat kötött a közpénzből működő szervezet. Balogh Jánost tavaly februárban választotta meg a 47 tagú grémium elnöknek. Az ORÖ közérdekűadat-igénylésünkre nem adta ki a szóban forgó adatokat. A bíróság azonban idén január végén hozott jogerős ítéletében kötelezte az önkormányzatot a kért információk kiadására, amire 15 nap állt volna rendelkezésre. Ez viszont már hetek óta letelt, a roma önkormányzat vezetői pedig a fülük botját sem mozdítják az ügyben.

A jelek szerint egyébként egyáltalán nem meglepő, hogy az ORÖ-ben fittyet hánynak a jogerős ítéletre. Egyelőre annak sincs semmilyen következménye, hogy a szervezet botrányos körülmények közt költött el 1,6 milliárd forintot a Farkas Flórián miniszterelnöki biztos nevével fémjelzett Híd a munka világába program keretében. Igaz, az ügyben már nyomoz az adóhivatal két éve, ám eredmény nélkül, ugyanis egyetlen gyanúsítottja sincs az ügynek. Ez azért érdekes, mert az ORÖ-nél a jóval bonyolultabb brókerbotrányokkal körülbelül egy időben indult nyomozás, de a Buda-Cash és a Quaestor ügyében már vádat is emeltek a hatóságok.

Ráadásul tavaly karácsony előtt derült ki, hogy a kormány kifizeti a roma önkormányzat milliárdos adósságának nagyobbik részét. „Speciális támogatás” címén az Országos Roma Önkormányzatnak 1,3 milliárd forintot ítélt meg a kabinet. Ezt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azzal indokolta, hogy az önkormányzat működőképességének fenntartásáért vállalják át a tartozást. Hozzátette, hogy a roma szervezet fennmaradó adósságát magasabb törlesztőrészlettel és fennálló ingatlan vagyonának fedezetével törleszti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.