Vizsgálja az ügyészség a rendőri migránsveréseket

Összegyűjtik a szolgálatban elkövetett bántalmazás miatt tett feljelentéseket.

Fekete Gy. Attila
2017. 03. 09. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, egyelőre egyedül az ügyészség tarja fontosnak a hatóságok közül a magyarországi migránsverésekről szóló sajtóbeszámolók hátterének tisztázását. A Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya összegyűjti azokat a feljelentéseket, amelyeket migránsok tettek rendőrök ellen szolgálatban elkövetett bántalmazás miatt. Úgy tudjuk, hogy az ügyészség még a héten nyilvánosságra hozza az adatokat.

Ebből persze még csak az derül majd ki, hogy a migránsok, illetve a jogvédő és segélyszervezetek hány esetet jelentettek Magyarországon. Utóbbiakra azonban nem jellemző, hogy a menekültektől hallottak miatt azonnal a hatóságokhoz fordulnának, hiszen – mint azt maguk is elismerik – az esetek többségében nem tudják ellenőrizni a migránsok állításának hitelességét.

A Belügyminisztérium a héten több fórumon is tagadta, hogy megtörténtek volna azok az esetek, amelyekről mások mellett az Orvosok Határok Nélkül szervezet számolt be a sajtónak, részben a migránsoktól hallottak, részben a rajtuk látható sérülések alapján. A kormányzati propaganda gyakorlatát követve a tárca nemes egyszerűséggel Soros György érdekeltségébe tartozónak – s ezzel gyakorlatilag ellenségnek – minősítette a tekintélyes nemzetközi szervezetet.

Sem a Belügyminisztérium, sem a rendőrség illetékesei nem tettek ígéretet a sajtóban megjelent esetek kivizsgálására. Csak azt hajtogatták, hogy ilyenek nem történtek, hiszen ha előfordultak volna, akkor a határon a magyar határrendészekkel együtt szolgáló külföldi rendőrök is látták volna, ők pedig nem számoltak be hasonló esetekről.

A BM és a rendőrség hozzáállása azért is érthetetlen, mert az állítólagos bántalmazások elvileg olyan területen történhettek, amelyeket határvédelmi és biztonsági szempontból alaposan bekameráztak. Ha nem is a kamerák előtt bántalmazzák a migránsokat, az, hogy a panaszos járt-e a kérdéses területen, ott találkozhatott-e olyan kinézetű, korú és számú rendőrrel, mint amilyenekről panaszában beszélt, a felvételek alapján tisztázható lenne. Sőt, akár még azt is meg lehetne állapítani, hogy milyen állapotban érkezett, s hogy ahhoz képest keletkeztek-e rajta új sérülések, mielőtt kitessékelték volna az országból.

Az ügyészség későbbre ígért választ arra a kérdésünkre, hogy miként kezdeményezhet eljárást bántalmazóival szemben az a migráns, akit – miután állítása szerint Magyarországon jól megvertek – visszaküldtek Szerbiába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.