Ajánlat Gyurcsánynak az MSZP-től

Biztos parlamenti befutót jelentő egyéni választókerületet kaphatna, ha nem lenne rajta a közös listán.

Katona Mariann
2017. 04. 10. 3:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztos parlamenti helyet jelentő egyéni választókerületet kaphatna Gyurcsány Ferenc, cserébe azért, hogy ne legyen rajta egy közös MSZP–DK országos listán – a Magyar Nemzet információi szerint legalábbis ez a forgatókönyv is felmerült a szocialisták felső vezetésében. Ráadásul nem is akármelyiket, hanem az MSZP számára szimbolikus jelentőséggel bíró, szocialista fellegvárnak számító XIII. kerületet. Az persze nagy kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc egyáltalán belemenne-e egy ilyen alkuba, elfogadva azt, hogy ezzel a DK elnökeként az országos listán nem kap helyet. Ahogy az is felmerült többekben, ez miként egyeztethető össze Botka László szegedi szocialista polgármester mostanában sokat sulykolt állításával, miszerint az MSZP leszámolt a 2010 előtti időszakkal.

A Magyar Nemzet információi szerint egyébként egyre több az aggodalmas hang az MSZP-ben, miután nem igazán látszik eredménye a Botka László által meghirdetett stratégiának. A polgármester terve az volt – miután eredménytelen lett az egyeztetés a többi baloldali párttal –, hogy a választók felé fordulnak, és az új szavazók bevonzására koncentrálnak. Úgy tudjuk, Botka László többek között a „Martin Schulz-hatással” érvelt: azt hozta példaként, hogy Németországban Schulz színre lépésével milyen jelentősen megerősödött a szociáldemokrata párt (SPD) az Angela Merkel által vezetett CDU–CSU jobbközép pártszövetséggel szemben. Az elképzelés az volt, hogy ehhez hasonlóan az MSZP is hónapról hónapra növelni tudja támogatottságát a „Fizessenek a gazdagok!” szlogennel és az igen népszerűtlen Gyurcsány Ferenc elutasításával, miközben a riválisnak számító DK bázisa csökken. Ezzel – legalábbis terveik szerint – kialakult volna az a helyzet, hogy a szocialisták kerülnek olyan domináns pozícióba, amikor az összes többi pártnak lényegében hozzájuk kell igazodnia. Ez azonban a közvélemény-kutatásokban egyáltalán nem látszik, hibahatáron belüli az emelkedésük, és Gyurcsány Ferencék sem roppantak meg. Habár korábban Botka László május 1-jére ígérte, hogy stratégiájának kézzelfogható eredménye lesz, forrásaink ebben már kevésbé bíznak. Talán nem véletlen, hogy a szocialisták miniszterelnök-jelöltje mostanában már inkább az őszről beszél úgy, mint amikorra beérhet az elképzelése.

Információink szerint az MSZP-ben egyre többen látják úgy, el kell gondolkozni, ha így nem megy, akkor mit tudnának tenni. Azt hangsúlyozták, hogy ezt nem Botka László nélkül, hanem kifejezetten az ő személyével együtt képzelik el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.