Álnevekkel szavaztunk a kormány internetes konzultációs oldalán

Simán kijátszható a kormány internetes nemzeti konzultációja, bár lehet, hogy ez direkt van így.

Koncz Tamás
2017. 04. 08. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a neten is lehet válaszolni a kormány nemzeti konzultációs kérdéseire, hogy megüzenjük Brüsszelnek, mit gondolunk basáskodásáról és a migrációs helyzetről.

A hírt a Kormányzati Tájékoztatási Központ tudatta az MTI-vel, a konzultációs kérdőív a nemzetikonzultacio.kormany.hu oldalon tölthető ki. A tájékoztatási központ előzékenyen arra is figyelmezteti az olvasókat, hogy mit gondol a kormány a feltett kérdésekről: „meg kell védeni a határokat, és véget kell vetni a migránsbiznisznek. Emellett hazai kézben kell tartani a rezsi és az adók meghatározását, és nagyobb átláthatóságot kell biztosítani a külföldről pénzelt aktivistacsoportok esetében. A hatékony nemzeti érdekérvényesítéshez a magyar emberek támogatására is szükség van.”

Teszteltük az online konzultációs oldalt, ahol pillanatok alatt el lehet küldeni a válaszokat – a probléma, hogy ezt akár többször is megteheti ugyanaz a személy.

Az oldal készítői csak arra figyeltek, hogy a felhasználó többször ne küldhessen levelet azonos e-mail-címről, és hogy a válaszadó ne legyen robot – utóbbit egy képfelismerő captcha védi ki. Mi tíz percen percen belül két válasszal gazdagítottuk a nemzeti konzultációs adatbázist.

A szerkesztőségi címről üzenő 88 éves Béláné Béla, és a vadonatúj gmailes címmel megteremtett, 99 éves Süteményes Kenguru levelét is gond nélkül elfogadta a honlap.

A korbeállításnál ugyanakkor kiderült, hogy az oldal fejlesztői szerint nincs 100 évesnél idősebb választópolgár Magyarországon – az életkor rubrika ugyanis csak két számjegyet fogad el.

A kormány láthatóan biztosra megy a 12 milliárdos büdzséből nyomtatott, postára adott levelek esetében is: a 444.hu vette észre, hogy tömegével postázhattak ki duplikált konzultációs csomagokat, vagyis egy személy akár 2-3 kormányzati borítékot is kapott. Mivel a válaszadók a pakkhoz csomagolt névtelen borítékban, teljesen anonim módon küldik vissza a konzultációt, gyakorlatilag semmi akadálya annak, hogy valaki mind a három kitöltött kérdőívet leadhassa. A portál megkérdezte a duplikátumokról a Magyar Postát is, ahol előbb megtagadták a válaszadást, majd a tömeges előállításnál előforduló nyomdai hibákra hivatkoztak.

Szintén a portál szúrta ki, hogy a nemzeti konzultációs honlap egy orosz kóddal, a Yandex fejlesztésével működik: a kód segítségével mérni lehet az oldalra lépők kattintásait. A Yandex-kód bevetése ugyanakkor azért is problémás lehet - főleg egy NATO-tagállam számára – mert a cég 2011-ben, tőzsdére kerülése előtt ismerte el, hogy adatokat szolgáltatott felhasználóiról az orosz titkosszolgálatoknak.

Persze lehetséges, hogy a sok, nyitva felejtettnek tűnő kiskapu valójában a rendszer szerves része. Az viszont még így is feltűnő lenne, hogy a nyolcmillió választópolgár helyett véletlenül tizenkétmillió üzeni meg a kormánynak: nem kér a brüsszelita zsarnokságból.

Levélben érdeklődtünk a netes levelezést is bonyolító Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációs osztályán: tisztában vannak-e az internetes konzultáció manipulálhatóságával, hogyan szűrik ki az egy személytől származó, de többszörös leveleket?

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy van-e bármilyen szűrő, amivel a valódi válaszadókat meg tudják különböztetni a fiktív, az alkalomhoz létrehozott karakterektől. Ha kapunk visszajelzést a kabinetirodától, frissítjük cikkünket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.