Enyhébb ítélet Geréb Ágnes ügyében

Letöltendő helyett felfüggesztettet kapott, de ez még mindig nem jogerős lezárás.

Lándori Tamás
2017. 04. 20. 10:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádlott által kezdeményezett perújítást követően ismét elsőfokú ítélet született a Fővárosi Törvényszéken az otthonszülés hazai úttörőjeként ismert Geréb Ágnes szülészorvos és bába két, korábban már jogerősen elbírált, tragédiával végződött szüléslevezetésének ügyében.

Az első vádpont lényege, hogy mikor szülés közben egy gyermek válla a szeméremcsontban elakadt, Geréb az anyának oxitocint adatott be intravénásan, ami a méh összehúzódását okozva fokozta a bajt; majd egy helytelenül kivitelezett műfogással gerincsérülést is okozott a rövidesen életét vesztő csecsemőnek, akinek testét már csak a János kórházban tudták kivenni a szülőcsatornából. A védelem hiába érvelt egyebek között azzal, hogy a vádlott semlegesítette az oxitocint egy természetgyógyászatban használt olaj bemasszírozásával.

A kettes számú vádpont egy ikerterhesség második magzatáról szól, akinek születésénél komplikációk léptek fel, Geréb Ágnes itt is oxitocint alkalmazott, ami oxigénhiányos állapotot idézett elő. A gyermek agykárosodással jött világra, hét hónapos korában pedig elhunyt.

A bíróság az első eset kapcsán elutasította a perújítást, tehát úgy találta, nincsenek olyan új tények, melyek a korábban megállapított tényállás megmásítását indokolnák. A másik csecsemőhalál vonatkozásában viszont részben helyt adott a védelem érveinek, így ezzel összefüggésben már csak a foglalkozási szabályok megsértésében mondták ki bűnösnek a szülészt, a bekövetkezett maradandó agykárosodás miatt – a korábbi döntéssel ellentétben – nem. Mint elhangzott, a szakértők nem tudták bizonyítani, hogy a végzetes fogyatékosságot nem más körülmény, például fertőzés okozta.

Gimesi Ágnes bírói tanácsa a fentiekre tekintettel két év letöltendő fogház helyett ugyanezen büntetés felfüggesztett változatát tartotta indokoltnak, a vádlott foglalkozástól eltiltását pedig tíz évről nyolcra enyhítették. Emellett közel kétmillió forint bűnügyi költséget kell megfizetnie Geréb Ágnesnek. A vádlott és ügyvédje enyhítésért, az ügyész súlyosításért jelentett be fellebbezést, így az eljárás végére a Fővárosi Ítélőtábla tehet pontot.

A tanácsvezető bíró hangsúlyozta,

a döntés nem az otthonszülésről szól,

illetve nem is arról, hogy Geréb Ágnes milyen orvos, és mit ért el a pályafutása során. Egyedül azt vizsgálták, hogy a két konkrét esetben követett-e el olyan szakmai hibát, amely bűncselekménynek minősül. Márpedig – derült ki a szóbeli indoklásból – az oxitocin szabályellenes beadása ilyen, ahogy az is, hogy a jogszabályok kifejezett előírása ellenére az ikerszülést nem kórházban vezették.

Ezzel a bíróság reflektált az utolsó szó jogán elmondottakra is. A vádlott arról beszélt, hogy már az 1970-es években szembement szakmája bizonyos szabályaival, szokásaival, például meg is büntették, mikor az apákat beengedte a szülőszobába. Mára ez gyakorlattá vált, ahogy több más olyan újítása is, amelyekért korábban szankciókban részesült – emlékezett vissza Geréb Ágnes.

Azt is sérelmezte, hogy az ő esetei aránytalanul nagy médiafigyelmet kapnak, sokszor egyfajta boszorkányüldözéssé fajulva, miközben kórházban is történnek hasonló szerencsétlenségek, amelyek után az orvosok felelősségre vonása és névvel való pellengérre állítása – helyesen – elmarad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.