Megint drágult a vizes vb: „vandálbiztos” beléptetőkapuk félmilliárdért

Rendkívüli sürgősséggel szerzik be a világbajnokság helyszíneire a beléptetési rendszereket.

Horváth Csaba László
2017. 04. 09. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét drágul a 2017-es vizes világbajnokság, ezúttal nettó 495 millió – azaz áfával együtt közel 630 millió – forintot költ az esemény szervezője a vb helyszíneinek beléptetési rendszerére, illetve annak üzemeltetésére – derült ki a hétvégén megjelent európai uniós közbeszerzési értesítőből. A Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. hirdetmény nélküli eljárásban, rendkívüli sürgősséggel állapodott meg az Antenna Hungária Zrt.-vel. A rendkívüli sürgősséget az „ajánlatkérő számára előre nem látható események” indokolták, ami azért érdekes, mert ez arra utalhat, hogy a szervezők esetleg nem gondoltak arra, hogy beléptetési rendszerre is szükség lesz.

Az Antenna Hungária Zrt. a több mint 600 millió forintért vállalja, hogy Budapesten a Dagály úszóarénában, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda és Széchy Tamás Uszodában, a Batthyányi téren és a Városligetben, valamint a balatonfüredi versenyhelyszínen telepíti a beléptetési rendszereket és üzemelteti őket. A közbeszerzés ismertetése szerint a szerkezeteknek óránként legalább 750 főt kell beengedniük, valamint a kapukat „vandálbiztos” módon kell kialakítania a pályázat nyertesének.

A vizes világbajnokságra nyakló nélkül ömlik az állami pénz. Szintén a hétvégén derült ki, hogy a szervező cég 175 millió forintért sürgősséggel szerezte be a Duna Aréna medencéiben a víz fertőtlenítésére szolgáló berendezéseket. A rendezvény költségei márciusban szabadultak el a legnagyobb mértékben, a múlt hónapban ugyanis csaknem egy tucat közbeszerzési eljárás során több mint tízmilliárd forint feletti összeget osztottak szét a világbajnokság különböző költségeire.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.