Nádas Péter is levelet írt Áder Jánosnak a CEU miatt

Ne írja alá az egyetemet ellehetetlenítő törvénymódosítást – erre kérte az államfőt az író.

Fokasz Oresztész
2017. 04. 09. 9:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztelt Elnök Úr! Arra kérem, hogy aláírásával ne hitelesítse a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosítást

– olvasható abban a levélben, melyet Nádas Péter író küldött Áder Jánosnak a keltezés szerint pénteken, s melyet vasárnap osztott meg a Facebookon:

A kortárs magyar irodalom egyik legnagyobb alakja arra hívja fel a köztársasági elnök figyelmét, hogy „egy államfő számára ritkán adódik olyan alkalom, amikor egyetlen tollvonás hiányával ennyire sokat tehetne azért a politikai közösségért, amelynek egységét képviselni hivatott”.

Szintén pénteken fordult Áderhez ugyanebben az ügyben Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, erről szombaton adott hírt az MTA.

Nádas Péter a Magyar Nemzetnek is interjút adott a minap, akkor szintén érintette a CEU-t. Az írók tiltakozó levelére utalva, melyet ő is aláírt, azt mondta: a tudomány kiállt önmagáért, és ezt tette több írószervezet is.

A CEU ellehetetlenítésére hozott törvény a kormányzat szempontjából értelmetlen, sehová nem vezet. A tudományos eszmecserének, az információcserének nem lehet így az útjába állni

– fogalmazott Nádas.

Ma délután öttől újabb (immár a harmadik) tüntetés lesz a Közép-európai Egyetemért Budapesten, a Várkert bazárnál. Holnap a legnagyobb hazai egyetemnek számító ELTE Társadalomtudományi Karán tartanak sztrájknak is beillő tiltakozó akciót. Áder János is eddig, tehát hétfőig gondolkodhat azon, hogy aláírja-e a lex CEU-t. Korábban a magyar felsőoktatás és tudományos élet számos szereplője, szervezete állt ki a Soros György alapította iskola mellett, de az ügy a nemzetközi politikában sem maradt visszhangtalan.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.