Újra forognak az autóskopasztó kamerák Óbudán

Hiába a tiltakozás, nincs türelem, a közterület-felügyelők folytatják a vitatott bírságolásokat.

2017. 04. 26. 5:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőtől újra ontják a bírságokat Óbuda-Békásmegyeren a kizárólag kamerával rögzített felvételek alapján a szabálytalanul közlekedő autók tulajdonosaira – derült ki a III. kerületi önkormányzat honlapján olvasható közleményből. A máig vitatott és tisztázatlan jogi helyzet miatt az efféle bírságolást, amikor a büntetés kiszabásakor a kerületi közterület-felügyelő a helyszínen sincs, Bús Balázs (Fidesz–KDNP) polgármester függesztette fel még március végén.

Az ügyet néhány nappal korábban Tarlós István főpolgármester robbantotta ki. Ne fizessenek – erre biztatta az autósokat, akik a megváltoztatott forgalmi helyzetekben megszegték a közlekedési szabályokat, de kizárólag kamerafelvételek alapján 50 ezer forintra bírságolták őket. Budapest vezetője kijelentette: több szempontból is törvénysértőnek tartja azt a néhány kerületben folytatott gyakorlatot, hogy a bírságoló közterület-felügyelők ott sincsenek a helyszínen.

Ez a főpolgármester szerint szimpla pénzbehajtás, amit bizonyít, hogy a bírságokból származó sok száz millió forintos bevételt a kerületek eleve betervezik saját költségvetésükbe. Tarlós István a helyzet megváltoztatása, valamint az aránytalanul magas bírságok összegének csökkentése érdekében jogszabály-módosítást kezdeményezett. Erről már tárgyalt Pintér Sándor belügy- és Lázár János kancelláriaminiszterrel is.

Bús Balázs a bírságolások felfüggesztésekor sürgős jogi állásfoglalást kért az Országos Rendőr-főkapitányságtól, pedig a rendőrség a sajtónak, konkrét jogszabályhelyekkel megjelölve, már akkor leszögezte: „A közterület-felügyelet által alkalmazott kamerák nem felelnek meg a külön jogszabály által támasztott követelményrendszernek, így a jármű üzembentartójának objektív felelőssége alapján történő bírságkiszabás kizárt.”

A III. kerület polgármestere – mint az mostani közleményéből kiderült – két ízben is Papp Károly országos rendőrfőkapitányhoz fordult, aki április 10-i levelében türelmet kért, arra hivatkozva, hogy az ügyben érkezett megkeresésekre „átfogó választ” készítenek. Bús Balázs viszont végül saját maga minősítette jogszerűnek a kamerákat és az azok alapján kiszabott bírságokat. Hozzátette: a felfüggesztés idején többszörösére nőtt a szabályszegések száma.

Ugyanakkor a budapesti Városházán tegnap megerősítették a Magyar Nemzet korábbi információját, hogy több óbudai helyszínen is szabálytalanul, engedély nélkül szerelték fel a kamerákat. Azt egyébként az ügyben járatos minden eddigi megszólaló elismerte: ha valaki nem fizeti be a kerületi közterület-felügyelet által kiszabott bírságot, a rendőrség hivatalból eljárást indít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.