Volt kormányfők és miniszterek is a CEU mellé álltak

Nyílt levélben határozott kiállásra sürgették az uniós vezetőket és intézményeket.

MTI
2017. 04. 06. 9:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem ötvenen írták alá a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) nevű elemzőközpont honlapjára feltöltött nyílt levelet, köztük Alexander Stubb volt finn, Bajnai Gordon volt magyar és Marek Belka volt lengyel miniszterelnök, Javier Solana, az unió egykori külügyi főképviselője, Jaap de Hoop Scheffer korábbi NATO-főtitkár, Emma Bonino volt olasz és Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter, illetve Pascal Lamy, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) egykori főtitkára.

Az aláírók határozott kiállásra sürgették az uniós vezetőket és intézményeket, valamint arra szólították fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy tartsa magát az Európai Unió alapértékeihez, és vonja vissza azokat a törvényeket, amelyek ezeknek nem felelnek meg.

Mint írták, az uniós külügyminiszterek korábban jól tették, hogy élesen bírálták az akadémikusok és a diákok törökországi fenyegetését, illetve a Szentpétervári Európai Egyetem bezáratására irányuló orosz kísérleteket. „Eddig azonban némák maradtak a független hangok elnyomására irányuló legutóbbi magyar kísérlet kapcsán, ami felveti a képmutatás és a kettős mérce vádját” – hangsúlyozták.

„Úgy véljük, hogy az Európai Uniónak a határain kívül és belül is demonstrálnia kellene az elkötelezettségét a liberális értékek mellett” – szögezték le.

A levélben a CEU-t Európa egyik legmagasabb presztízsű akadémiai intézményének nevezték, és úgy vélekedtek, hogy a magyar törvénymódosítás teljesíthetetlen feltételeket támaszt, és kifejezetten a Közép-európai Egyetem ellen irányul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.