Elfogadták a csendrendeletet a IX. kerületben

Mától hatályba is lép az új szabályozás. Az ellenzék szerint Ferencvárosban eljön a feljelentgetők korszaka.

Lőrincz Tamás
2017. 05. 26. 4:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fideszes többségű ferencvárosi képviselő-testület elfogadta a IX. kerületi szórakozóhelyek nyitva tartásáról szóló rendeletet – értesült a Magyar Nemzet. E szerint a vendéglátóhelyek vasárnaptól csütörtökig 23 óráig, míg pénteken és szombaton éjfélig lehetnek nyitva. Ettől eltérni csak jegyzői engedéllyel lehet, ezt azonban bármikor visszavonhatják, ha például egy ház lakói kérik.

– Teljesen elhibázott az új rendelet, mert nincs szabályozva, hogy milyen feltételekkel lehet megadni, illetve visszavonni az éjszakai nyitva tartáshoz szükséges engedélyt – mondta lapunknak Baranyi Krisztina, az Együtt helyi politikusa. Úgy véli: a szabályozás a korrupció melegágya. Azáltal, hogy a lakók is kérhetik az engedély megvonását, ismét eljön – úgymond – a „feljelentgetők korszaka”. – Egyes vendéglátóhelyek milliós nagyságrendű bérleti díjat fizetnek az önkormányzatnak, ekkora összeget azonban lehetetlen 23 óráig kitermelni – fogalmazott. Jancsó Andrea LMP-s képviselő azt mondta, a cél az volt, hogy kezeljék azokat az áldatlan állapotokat, amelyek elsősorban a Tompa utca környékére voltak jellemzők.

Információink szerint a szabályozás nem vonatkozik azokra a területekre, amelyek a világörökség részét képezik. Azoknak a vendéglátóhelyeknek pedig, amelyeknek jelenleg is van éjszakai működési engedélye, nem kell ismét kérvényezniük a 23 óra utáni működést.

Lapunk számolt be róla elsőként: Budapest több belvárosi kerületében is új rendeletekkel szabályoznák a szórakozóhelyek nyitvatartását, így például Józsefvárosban is új szabályok jöhetnek.

A IX. kerületben tegnap elfogadott rendelet mától már hatályos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.