Két bizottság is vizsgálhatja a Lehel-ügyet

Egyes hírek szerint Lukács Csabán kívül felkelthette Lehel László érdeklődését Vujity Tvrtko észak-koreai látogatása is.

Buzna Viktor
2017. 05. 03. 4:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valaki még adós egy válasszal. Meg kell szólalnia akár így, akár úgy – mondta lapunknak az Észak-Koreát szintén megjárt Vujity Tvrtko azzal kapcsolatban, hogy lapunk megírta: levéltári iratok utalnak arra, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet vezetőjét, Lehel Lászlót evangélikus lelkészként beszervezte a Kádár-rendszer titkosszolgálata. Az érintett egyelőre nem reagált az ügynökvádra, illetve arra, hogy valóban ő volt-e a Filozófus fedőnevű ügynök. Ahogy arra sincs még válasz, hogy pár éve valóban ő közölte-e levélben (és ha igen, miért) az észak-koreai hatóságokkal, hogy egy szeretetszolgálat önkénteseként oda látogató kollégánk, Lukács Csaba segélymunkásnak álcázott újságíró, aki rossz színben tüntetheti fel a „szeretett vezetőt”. A levél nyomán csak a szerencsének volt köszönhető, hogy Lukács Csaba nem került munkatáborba, illetve nem végezték ki Észak-Koreában.

– Mélyen megdöbbentettek a cikkben leírtak – fogalmazott Vujity Tvrtko, aki a lapunkban megjelentekhez egyelőre semmit nem akart hozzáfűzni.

Egyes hírek szerint Lukács Csabán kívül felkelthette Lehel László érdeklődését Vujity Tvrtko észak-koreai látogatása is, aki korábban filmet készített az ottani állapotokról. Vujity Tvrtko azonban a Magyar Nemzetnek azt mondta: ezt nem tudja megerősíteni, mert ő semmilyen vele kapcsolatos levelet nem látott.

Az állítólagos Lehel-féle levéllel, illetve az ügynökváddal kapcsolatban Szent-Iványi István, a parlament külügyi bizottságának egykori szabad demokrata elnöke arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy ez nem a titkosszolgálatok közötti együttműködésről, hanem a segélyszervezetek közötti rivalizálásról szól. – Nem tudok olyan indokot elképzelni, amely legitimálja az észak-koreai rezsim támogatását – erről már Kovács László volt szocialista külügyminiszter számolt be, aki ugyanakkor hangsúlyozta, Lehel László ügyével kapcsolatban nem rendelkezik információkkal.

A parlament külügyi, valamint nemzetbiztonsági bizottsága is vizsgálná az Ökumenikus Segélyszervezet tevékenységét – tudta meg lapunk. Tegnap ugyan ülésezett a külügyi bizottság – amelynek tanácskozásán a keresztényüldözésekről volt szó –, az Ökumenikus Segélyszervezet ügye nem került terítékre. Annak ellenére sem, hogy a szervezet éppen a keresztényüldözések terén szolgál a kormány fontos partnereként. A testület fideszes elnöke, Németh Zsolt arra a kérdésre, hogy a Lehel Lászlóval kapcsolatos hírek, illetve a segélyszervezet ügye miért nem került elő, azt mondta, eddig egyetlen bizottsági tag sem kezdeményezte ennek tárgyalását. – Ha azonban erre sor kerül, a bizottság megvitatja – tette hozzá. A szocialista Mesterházy Attila azt mondta: kezdeményezni fogja, hogy a bizottság vizsgálja ki az Ökumenikus Segélyszervezet tevékenységét. Gyöngyösi Márton, a bizottság Jobbikos alelnöke pedig arról beszélt, pártja a nemzetbiztonsági bizottságnál kezdeményez eljárást. – A Jobbik ma sajtótájékoztatót tart, amelyen kezdeményezni fogja „a Fidesz újabb ügynökbotrányának” feltárását – mondta Gyöngyösi, majd hozzátette: Lehel László ügynökmúltja az Ökumenikus Segélyszervezet külföldi tevékenységét illetően is kérdéseket vet fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.