Kocsis István is eljött a miniszteravatásra

Kísért a múlt a paksi bővítés kapcsán: a hűtlen kezeléssel vádolt volt MVM-igazgató is felbukkant Süli János eskütételén.

MN
2017. 05. 02. 21:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kocsis István, az MVM és a paksi atomerőmű többmilliárdos hűtlen kezeléssel vádolt volt igazgatója is feltűnt a tárca nélküli miniszter, Süli János keddi eskütételén. A miniszter mellett foglalt helyet a parlamenti szakértői páholyban.

Az egykori erőműigazgató ellen – aki néhány évig a BKV Zrt.-t is vezette – jelenleg is büntetőeljárás zajlik hűtlen kezelés miatt, mivel a vád szerint ő és több társa milliárdokkal károsíthatta meg az MVM Zrt.-t. Bár Kocsist első fokon felmentették az ügyben, a Pécsi Ítélőtábla tavaly májusban hatályon kívül helyezte a nem jogerős felmentő ítéletet. Egyúttal Kocsissal és három társával – a másod-, a heted- és a nyolcadrendű vádlottal – szemben új eljárás lefolytatását rendelte el.

Sajtóértesülések szerint Kocsis István készítette elő a paksi bővítésre kötött Orbán–Putyin-paktumot is, az azóta felszámolt Népszabadság 2014-ben írt arról, hogy az egykori MVM-vezér segített a kormánynak a Orbán–Putyin-megállapodás tető alá hozásában.

Hogy Kocsis István hol és miként tett szert az orosz atomipar vezetőihez fűződő kivételesen jó kapcsolatokra, az életrajzából nem derül ki egyértelműen, de az tudható, hogy 2007-ben megkapta a Kurcsatov-díj aranyfokozatát az orosz–magyar nukleáris együttműködés előmozdításáért. Ezt bennfentesek szerint a leginkább azzal érdemelte ki, hogy behozta a Roszatom leánycégét, a Tvelt a 2003-as paksi üzemzavar elhárításába – ekkor egyébként ő volt az atomerőmű vezérigazgatója, emlékeztetett a Nol.

A LMP most választ vár arra, hogy Kocsis az Orbán-kormány új minisztere mellett a szakértői páholyban miért és kinek a meghívására, illetve milyen pozícióban tűnt fel. Az ellenzéki párt azt is szeretné megtudni, valóban Kocsis István áll-e az orosz–magyar paksi paktum mögött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.