Lázár nagytakarít a budai várbeli botrány miatt?

Menesztik a munkálatokat és a régészeti feltárásokat is felügyelő kormányzati cég vezetőjét, Gyutai Csabát.

M. László Ferenc
2017. 05. 30. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet szombaton írt arról, hogy rövidesen távozik Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára. Lapunk több forrásból is úgy értesült, leváltása már napokkal korábban eldőlt, ám Puskás betegszabadságon volt, így még nem tudta aláírni a közös megegyezésről szóló kilépőpapírjait.

Információink szerint Gyutai Csabát is elküldi a tárca. Ő a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-t és a Várkert Bazárt üzemeltető Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.-t irányítja. A Várban zajló nagyszabású kormányzati ingatlanfejlesztésekért felelős Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető január 1-jével – a Forster Központ megszüntetése után – megkapta a nagyberuházásoknál kötelező régészeti feltárások felügyeletét is. 

2015. november és 2017. január között közvetlenül a miniszterelnökségi háttérintézmény, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ irányítása alá tartozott a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. A 2015. és 2016. augusztus 15-e közötti időszakban a Forster Központ vezetője Sárváry István volt, aki korábban L. Simon László helyettes államtitkáraként dolgozott. Sárváryt a Forster éléről Lázár János menesztette.

Mint arról szombaton beszámoltunk, egy tavaly decemberben született kormányrendelet fenekestül felforgatta azt a folyamatot, amelynek során a régészek, múzeumok, az ásatással foglalkozó cégek a markológépeket és úthengereket megelőzve elvégezték a törvényileg is előírt feltárást a nyomvonalon. Részben ennek következménye, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által kiemelt ügyként kezelt gyorsforgalmi úthálózat építése megcsúszott, ami a Fideszben azért is kulcskérdés, mert a választásra készülő képviselők abban bíztak, hogy a kampányban sok ünnepélyes átadás, szalagátvágás lesz.

Kedden az Index arról írt, hogy a Miniszterelnökség átvilágította a budai Vár és a Várkert Bazár üzemeltetését. A titokban tartott jelentés a hírportál szerint súlyos megállapításokat tesz. Állítólag kiderül belőle, hogy rendetlenek voltak a közbeszerzések, hibádzott az uniós támogatások lehívása, gyatra volt az informatika, és rengeteg pénzügyi szabálytalanságot követtek el. A hírportál szerint Gyutai és lánya is a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. lakásában lakott. A jelentésben az Index szerint az szerepel, hogy a cégvezető még bérleti díjat sem fizetett.

A Magyar Nemzet idén áprilisban bírósági úton kényszerített ki a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-től közérdekű adatokat, miután a cég igyekezett őket eltitkolni. Ezekből kiderült, hogy a patinás műemlék épület lakói olcsóbban bérelhetnek panorámás lakást az államtól a főváros I. kerületében, mint amennyiért Salgótarjánban, Baján, Nyíregyházán vagy épp Nagykanizsán lehet piaci alapon. Akkor kiderítettük azt is, hogy Nagy Gábor Tamás kerületi polgármester volt felesége 510 forintos négyzetméteráron bérel lakást az állami cégtől.

Megkerestük a Miniszterelnökséget, milyen következményei lesznek az átvilágításnak, igaz-e, hogy Gyutai Csabát kirúgják. A kancellária nem erősítette meg Gyutai leváltását, de nem is cáfolta az információnkat. Válaszukban annyit írtak: „jelenleg is zajlik a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. és a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. átvilágítása, amelyre azért volt szükség, mert új feladatokkal szeretnénk a cégeket megbízni. Az átvilágítás lezárultáig nem kívánunk nyilatkozni.”

Az Index cikke megjegyezte, hogy Gyutai Csaba a tavaly leváltott L. Simon László államtitkár támogatottja volt. L. Simonnak azért kellett mennie, mert Lázár János elégedetlen volt a munkájával. A volt államtitkár a Facebookon reagált a portál cikkére: kedden azt írta, Gyutai lakásügyéről nem is tudott, a vizsgálat „olyan dolgokra szorítkozott”, amelyek nem az ő állami vezetői időszakához köthetők. A bejegyzéséből kiderül, hogy államtitkárként ő is vizsgálta Gyutai ügyeit, s miután kiderült, hogy szabálytalan közbeszerzéseket bonyolított le, írásbeli figyelmeztetésben részesítette. L. Simon visszaszólt volt főnökének is: „a figyelmeztetés tényéről szóban Lázár miniszter urat is tájékoztattam, aki nem tartotta szükségesnek Gyutai Csaba leváltását”.

Az ügyben később Gyutai Csaba is megszólalt. Az Indexnek azt írta: L. Simon hazudik, és ha nem fejezi be a hazudozást, be fogja perelni.

„Tény, hogy az általam vezetett társaságok munkáját a Miniszterelnökség megbízásából átvilágítják. Ez a folyamat nem egyéves időszakot, hanem jóval hosszabb időtartamot érint. A vizsgálat célja a társaságok számára új feladatrendszer meghatározása. Juttatásaimról korábbi főnököm, L. Simon László tudott. Sem szóban, sem írásban fegyelmit nem kaptam tőle. Amennyiben a képviselő úr nem fejezi be a személyemet érintő valótlanságok hangsúlyozását, meg fogom tenni a szükséges jogi lépéseket. Amíg a vizsgálat nem zárul le, nem kívánok további információt a nyilvánosság elé tárni” – fogalmazott.

Gyutait korábban a kormányban a területet felügyelő L. Simon emberének tartották, hiszen 2013-tól ő vitte a Várkert Bazár felújítását, illetve ő felelt a várnegyed hosszú távú fejlesztési koncepciójának kidolgozásáért; 2014-ben került cégvezetőként a Várgondnokság élére. Úgy tudjuk, a Várgondokság üzleti tervével korábban is gond volt a Miniszterelnökségnél, menesztése előtt L. Simon nem akarta aláírni a cég által előterjesztett koncepciót. Ám L. Simon leváltása után a kancellária továbbra is számított Gyutai Csabára, aki tavaly júliusban vehette át a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. vezetését is, bár a Hvg.hu már augusztusban azt írta, hogy Lázár nagytakarít, és menesztheti Gyutait is.

Az örökségvédelem két vezetőjének tervezett menesztése azért meglepő, mert korábban mindketten fideszes politikusok voltak, akárkinek is voltak az „emberei”, élvezték a pártvezetés bizalmát. Puskás korábban a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke, a parlamentben pedig a költségvetési bizottság alelnöke volt, Gyutai Csaba pedig Zalaegerszeg fideszes polgármestereként tevékenykedett korábban.

Az Opten céginformációs rendszer adatai szerint mind a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft.-ben, mind a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.-ben új felügyelőbizottsági tagokat neveztek ki idén áprilisban. Mindkét testületben helyet kapott Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, őt a sajtóban Lázár bizalmi emberének tartják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.