Létminimum alatt él a magyarok harmada

Valamennyit javult ugyan helyzet, a havi 88 619 forint így is csak éhen halni sok.

Wiedemann Tamás
2017. 05. 15. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb felmérések szerint hajszálnyival csökkent a létminimum alatt élők száma, azonban továbbra is a lakosság 36 százalékának a jövedelme nem érte el tavaly a létminimum összegét, vagyis 3,5 millió honfitársunk élt a létminimum alatt. Valamennyit javult ugyan helyzet, hiszen két évvel ezelőtt még a magyarországi lakosok 41 százaléka élt a létminimum alatt. Ez egyébként nem egyenlő a minimálbérrel, mivel hazánkban a minimálbér összege alacsonyabb az elvben az „életben maradáshoz” szükséges javak áránál.

Talán éppen emiatt hagyott fel a kormány a létminimum kiszámolásával, pontosabban a Központi Statisztikai Hivatal döntött úgy 2015-ben, hogy „módszertani okokra” hivatkozva beszünteti az adatok ilyen típusú összesítését. Éppen ezért a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Friedrich Ebert Alapítvány támogatásával a Policy Agenda munkatársai másodszor számították ki a létminimum értékét. Ez tavaly havonta 88 619 forint volt, amelyet országosan, egy fogyasztási egységre számítva kell érteni. (A minimálbér tavaly nem érte el a nettó 74 000 forintot, az idei évtől már 85 000 forintnál kevesebbet senki sem kereshet, de még ez is alacsonyabb a létminimum összegénél.) A családok esetében kissé más a helyzet, hiszen a tipikus, azaz két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás létminimumértéke 256 995 forintnak felelt meg. Az ilyen háztartásokban az egy főre jutó átlagos létminimum érték 64 249 forint volt.

A létminimum összege azt mutatja, hogy mekkora jövedelem szükséges egy háztartásnak ahhoz, hogy biztosíthassa tagjai számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény – a társadalom adott fejlettségi szintjén konvencionálisan megfelelőnek minősülő – szükségletek kielégítését. Tehát nem szegénységi küszöb, hanem olyan jövedelem, amely elvben – definíció szerint – az alapvető szükségleteken túli igények kielégítését is lehetővé teszi.

###HIRDETES###

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.