Nem találtak visszaélést a Gyermekrák Alapítványnál

Nem élt vissza támogatásaival, de a gyanúsítás miatt is százmilliókat veszített a karitatív szervezet.

MN
2017. 05. 24. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen forintnyi szabálytalan forrásfelhasználást sem talált a rendőrség, a NAV és az ügyészség a Gyermekrák Alapítvány pénzügyeinek vizsgálata során – közölte lapunkkal az alapítvány jogi képviselője a napokban.

Mint ismert, a szervezet elleni nyomozás azután kezdődött el, hogy az Index 2013 decemberében beszámolt róla: Balogh István, az alapítvány vezetője reggelente a szervezet gyermekmentő autójával jár be dolgozni. A portál ezután cikkek sorozatát jelentette meg az alapítvánnyal kapcsolatban, melyek egy részét a Magyar Nemzet is szemlézte, adott esetben a Gyermekrák Alapítvány által kifogásolt és cáfolt, később tévesnek bizonyult információkat is közölve.

A beszámolók és egy jobbikos feljelentés hatására a BRFK 2014 januárjában nyomozást indított, 2016. május végén azonban bűncselekmény hiányában megszüntették ezt az eljárást.

Az említett események hatására az alapítvány ügyeit a nyomozó hatóságok, az ügyészség, az adóhatóság mintegy két és fél évig vizsgálták, kiemelt erőket és energiákat befektetve – hangsúlyozza az alapítvány szerkesztőségünkhöz eljuttatott levele, rámutatva, hogy az eljárt hatóságok nem állapítottak meg szabálytalan forrásfelhasználást, a rendőrség pedig azzal zárta le tavaly a nyomozást, hogy bűncselekmény egyetlenegy esetben sem állapítható meg, és olyan további nyomozati cselekmény sem várható, amely a nyomozást bármi módon előrébb vihetné ebben az ügyben.

Az Index két helyreigazítást is közzétett a téves állítások miatt, miután Balogh pedig több sajtópert és egy személyiségi jogi pert is megnyert a portál ellen – emiatt a Fővárosi Ítélőtábla aztán jogerősen jelentős, nem vagyoni jellegű kártérítés megfizetésére kötelezte a lapot.

Az igaztalan cikkek és azok terjedése miatt azonban a Gyermekrák Alapítvány saját számításai szerint 550 millió forintos adófelajánlástól esett el az elmúlt közel három és fél évben. 2014-ben például 150 millió forinttal kevesebb egyszázalékos befizetés érkezett hozzájuk – derül ki a szervezet Magyar Nemzetnek küldött tájékoztatásából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.