Nem tudhatjuk, mennyi adóforint ment Felcsútra

Nemrég elérhetetlenné vált a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján a támogatásokat tartalmazó adatsor.

Jandó Zoltán
2017. 05. 13. 5:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány nappal azután, hogy a Magyar Nemzet megírta, 1,6 milliárdnyi taópénz hiányzik az éppen sportcsarnokot építő Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kasszájából, hirtelen eltűntek az erre vonatkozó adatok a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapjáról. A szervezet hatéves gyakorlattal szakított, korábban ugyanis mindig közzétették, hogy adott időpontban mennyi adóforintot hívtak le a jóváhagyott keretből az egyes sportszervezetek. Most azonban egyik pillanatról a másikra kiesett egy oszlop a szövetségi taóköltéseket összesítő táblázatból. Az elfogadott sportfejlesztési program összértékét továbbra is el lehet érni, a „kiadott támogatási igazolásokét” viszont nem, pedig épp ez utóbbi mutatja, hogy mennyi pénzt tudtak ténylegesen összegyűjteni az egyesületek. Ráadásul a már lezárt idényekről most is mindent láthat a kíváncsi érdeklődő, csak a 2016–2017-es szezon számait vette le honlapjáról a szövetség.

Egyébként az elérhető adatok körét már korábban is korlátozták. Hogy mely vállalatok utalták az államkassza helyett egy sportszervezetnek az adójukat (ez a taórendszer lényege), kezdetektől titkolják az érintettek – emiatt több per is folyamatban van –, de az egyes fölajánlások összegét és felhasználási módját még tavaly decemberben is közzétették. Vagyis: szűk fél éve tudni lehetett, hogy például a Felcsútnak mekkora keretet hagytak jóvá, ebből mennyi pénzt kalapoztak össze egy adott időpontig, illetve még azt is, hogy ez utóbbi összeg milyen részletekben érkezett be, és az egyes részleteket milyen célra (utánpótlás-nevelés, tárgyieszköz-beruházás stb.) fordíthatja az alapítvány. Most ebből kizárólag a jóváhagyott keret maradt meg, amit törvény szerint amúgy a támogatott szervezetek is kötelesek közzétenni honlapjukon.

Korábban az MLSZ-nél lapunknak azt írták: bizonyos értelmezések alapján a támogatók által átutalt összeg is adótitok, ezért tették elérhetetlenné a fölajánlásonkénti bontást. Az általunk megkérdezett szakértők szerint már ez az érvelés is teljesen értelmezhetetlen; az összesen lehívott dotáció összegének eltüntetését pedig végképp semmilyen jogszabállyal nem lehet megmagyarázni.

Emellett az időzítés is több mint furcsa. Az adatok eltüntetésének a legkézenfekvőbb magyarázat mellett lehet egy kevésbé egyértelmű indoka is. Állítólag a szövetségnél nemrégiben vezettek be egy új elektronikus adminisztrációs rendszert, ám az átállás nem zökkenőmentes. Az ügyre rálátó forrásaink szerint ha jóhiszeműek vagyunk, feltételezhetjük, hogy egyszerűen azért csonkították meg épp most a táblázatot, mert cikkünk nyomán észlelték, hogy valami gond van, például nem frissülnek megfelelően az adatok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.