Nyomoznak a kirúgott momentumos hangfelvétele miatt

Pencz Andrással szerződést bontott a budafoki önkormányzat, mert ott volt az olimpiaellenes aláírások leadásán.

MN
2017. 05. 08. 18:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség a kirúgott momentumos hangfelvételének ügyében – tudta meg a Hír TV. Pencz Andrással azután bontott szerződést a budafoki önkormányzat, hogy kiderült: ott volt, amikor a Momentum Mozgalom leadta az olimpiaellenes aláírásokat.

A rendőrség vizsgálja, hogyan készülhetett a hangfelvétel, amelyen elhangzik a kirúgás indoklása. A Hír TV információja szerint az alpolgármester és az önkormányzat kabinetvezetője fordult a rendőrséghez.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint jó érvek szólnak amellett, hogy ilyen helyzetben nyilvánosságra lehet hozni akár egy titokban készített hangfelvételt. A TASZ szakmai igazgatója szerint nem lehet szó visszaélésről, mivel egy alpolgármester nem magánügyről, hanem a közhatalom gyakorlás módjáról beszél a felvételen, amely közügy.

A riportban emlékeztetnek arra, hogy Pencz András 2016 eleje óta dolgozott a budafok-tétényi önkormányzatnak: háttérmunkát végzett, egyebek mellett társadalomtudományi kutatásokban vett részt. Bár a munkájával elégedettek voltak, néhány nappal azután, hogy a Momentum leadta az olimpia elleni népszavazáskor összegyűjtött aláírásokat, váratlanul felbontották vele a szerződést. A beszélgetéskor készült hangfelvétel szerint azért, mert a fiatalember szerepelt egy fotón, amely az aláírások átadásán készült.

Pencz ezután az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, ahol újabb fordulatot vett az ügy. A tárgyaláson kiderült, hogy feljelentést tettek a hangfelvétel miatt a XXII. kerületi kapitányságon. Erre a feljelentésre hivatkozva kérte az önkormányzat az EBH eljárásának felfüggesztését a nyomozás lezárásig. Mint utóbb kiderült, a feljelentést az alpolgármester és a kabinetvezető tette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.