Százmilliárdokról dönthet a Vár egyik „olcsó” bérlője

Az álláshalmozó Torma Szilvia I. kerületi alkalmazott volt, hamarosan a fővárosi közbeszerzésekért felel majd.

2017. 05. 12. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Torma Szilvia 2010-ben még Nagy Gábor Tamás I. kerületi fideszes polgármester kabinetjének önkormányzati koordinátora volt, másfél hét múlva pedig másodmagával az egész főváros közbeszerzéseiért felel majd. A piacinak mondott, de a valós árak harmadáért (havi 98 ezer forintért) a Budavári Önkormányzattól bérelt, a Mátyás-templom melletti, 86 négyzetméteres, Hess András téri lakásáról elhíresült hölgyről eddig csak annyi volt ismeretes, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket vizsgáló főosztályának vezetője. A jövőben azonban a fővárosi metrótender lebonyolítása is az ő felügyelete alatt folyhat.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén ugyanis Bagdy Gábor (Fidesz–KDNP) főpolgármester-helyettes javaslatára részben átalakította az eddig sikertelenül működő Fővárosi Közbeszerzési Kft.-jét, amelynek jelenlegi ügyvezetője, Kádár Attila május 22-i hatállyal közös megegyezéssel távozik. A cég módosított dokumentumai szerint az ügyvezetői tisztség betöltetlensége esetén két ügyvezető-helyettes, az általános és a gazdasági együtt teljeskörűen vezetheti a céget, és képviselheti a fővárosi érdekeket. Utóbbiak rendkívül fontosak, hiszen hónapokon belül itt az eddigi legnagyobb „falat”, a 3-as metró felújításának összességében jóval több mint százmilliárd forintos tendere. Az új szabályok szerint a cég a költségvetési szervek kivételével a város minden 150 millió forint fölötti közbeszerzését lebonyolítja, tehát közpénzek százmilliárdjai múlnak a tevékenységén. Mindezért május 22-től Kiss Melinda általános, valamint gazdasági ügyvezető-helyettesként Torma Szilvia lesz a felelős.

Torma Szilvia előző ciklusbéli lakáshoz jutása a már említett előzmények fényében nem meglepő: a Magyar Nemzet a múlt év végén beszámolt arról, hogy Nagy Gábor Tamás, az I. kerület fideszes polgármestere a valós piaci árak töredékéért bérel önkormányzati lakást a saját maga vezette kerülettől. A politikus 81 ezer forintot fizet havonta egy 71 négyzetméteres lakásért egy olyan előkelő környéken, ahol a valós piaci ár ennek az összegnek akár az ötszöröse is lehet. Utóbb az Index derítette ki, lapunk pedig még tovább bővítette azok listáját, akik Torma Szilviához hasonlóan jutottak „olcsó” lakáshoz. Az ügyben ügyészségi elrendelésre a BRFK nyomoz.

Fővárosi ellenzéki információk szerint belső fideszes érdekkörök azt akarják, hogy Torma Szilvia vezényelje le a metrótendereket. Lapunk most az eddigi aggályok mellett azt is kiderítette: Nagy Gábor Tamás korábbi bizalmasa a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottsági elnöke, az állami sportingatlanokat működtető Beruházási, Műszaki, Fejlesztési és Sportüzemeltetési Zrt.-nél pedig a felügyelőbizottság tagja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.