A pedagógusok nem tolongtak, hogy jelentkezzenek a gyorsított minősítésre

Csak kevés nyugdíjas pedagógusnak sikerült az előrelépés.

Hutter Marianna
2017. 06. 27. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az automatikus felminősítésből kihagyott pedagógusok alig több mint hatodának sikerült csak a magasabb fizetéssel járó Pedagógus II. kategóriába lépnie a tanári életpályán – derült ki az Oktatási Hivatal lapunk közérdekű adatigénylésére adott válaszából.

Tavaly ősszel írtuk meg: bár a kormány könnyíteni kívánt a nyugdíj előtt hét vagy kevesebb évvel álló tanárok helyzetén azzal, hogy magasabb fokozatba sorolják őket az életpályán, mégsem engedélyezték mindenkinek, hogy a pedagógusminősítési eljárásban való részvétel nélkül léphessenek előre. Ugyanis nem járt a kedvezmény azoknak a tanároknak, akik korábban sikertelen minősítési eljáráson vettek részt, míg azoknak igen, akik egyáltalán nem is próbálkoztak a portfólióírással, vagyis semmit sem tettek az előmenetelükért.

A kormányzat döntése nagy szakmai felháborodást váltott ki, például a Pedagógusok Szakszervezete az Alkotmánybírósághoz is fordult az ügyben. A Balog Zoltán vezette humántárca érzékelte az elégedetlenséget, ezért felajánlotta az 1376 érintettnek, hogy ingyenesen gyorsított minősítési eljárásban vehetnek részt, amelyet ha sikeresen teljesítenek március végéig, akkor január 1-jétől visszamenőlegesen megkapják a Pedagógus II. kategória után járó fizetésüket. Ugyanakkor az eljárás nem volt veszélytelen a tanárok számára, hiszen akinek másodszorra sem sikerül a minősítés, az akár el is bocsátható az állásából.

Mint az Oktatási Hivatal érdeklődésünkre küldött adataiból kiderült, a pedagógusok nem tolongtak azért, hogy jelentkezzenek a gyorsított minősítésre. Mindössze 282-en vettek részt az alternatív eljárásban, közülük eddig 239 fő minősült sikeresen. Ami a többi pedagógust illeti: bár korábban arról volt szó, hogy tavasszal lezárulhat az eljárás, 33 tanár esetében ez még mindig tart, tehát egyelőre nincs eredmény. További egy főnek időközben megszűnt a jogviszonya, hat pedagógus minősítése sikertelen volt, valamint három fő esetében az Oktatási Hivatal megszüntette a minősítési eljárást „a pedagógus kezdeményezésére, vagy mert a pedagógus nem rendelkezett megfelelő szakképesítéssel”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.