Belső információk segíthették az Arton-iroda kirablóit

Van, aki külföldi titkosszolgálatok akciójára, mások önbetörésre gyanakszanak.

MN
2017. 06. 30. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belső információk nélkül nehezen lehetett volna ellopni mintegy 600 millió forintot érő eurót és egy fontos dokumentumokat tartalmazó számítógépszervert a kötvénykereskedéssel foglalkozó Arton Capital VI. kerületi irodájából – vélik azok a rendőrök és volt nyomozók, akik megírták az üggyel kapcsolatos véleményüket a Facebookra. Van, aki külföldi titkosszolgálatok akciójának tartja a bűntettet, mások önbetörésre gyanakszanak – derül ki az Átlátszó cikkéből.

Az egyik kihallgatott a portálnak azt mondta: a számonkérés olyan stílusú volt, mintha a felkeresett tanúkkal, akiktől ujjlenyomatot és DNS-mintákat is vettek, be akarták volna ismertetni az elkövetést. Az Index szerint egyébként az ügyben 1300 embert hallgattak meg a rendőrök, akiket többek között az érdekelt, hogy láttak-e széfet cipelő embert.

Teplán Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság egykori rablási, majd kábítószer-bűnözés elleni nyomozója úgy véli, a rablást valamelyik külföldi ország szakszolgálatának illegális brigádja csinálhatta, mert a megbízóik „baromira kíváncsiak arra, mit tartalmazott az a szerver, kiket is engedett be a magyar kormány és kiket is szabadított rá egész Európára, és azt hiszem, az a félmilliárd forint értékű euró csak elenyésző bónusz volt ahhoz képest, amilyen értéket a szerver tartalma képvisel”.

„Ezek a betörők nem kispályások voltak! Pontosan tudták, mit akarnak, szerintem sem a pénz volt a lényeg. Csak azt nem értem, hogy a riasztó miért nem működött? Élőerős védelem miért nem volt? Lehet ez akár egy elterelő manőver is, és akkor annyi a bizonyítékoknak. Nagy sártenger lehet a kötvények körül, aminek majd mi isszuk meg a hozadékát. Ha szakemberek (titkosszolgák) csinálták, akkor viszont nagy a gond, mert az elhárító tevékenység csődöt mondott!” – fogalmazott. Ha mégsem titkosszolgálati akció történt, aminek szintén adható esély, akkor a volt nyomozó szerint nem maradt más, mint az önbetörés, és még az is lehet, hogy nem is vittek el a tettesek ilyen jelentős összeget, csak a hatóság felé ennyit jelentettek be – írja a portál.

Az Átlátszónak a nyomozással kapcsolatban szakértők úgy vélekedtek, hogy ha a betörés óta eltelt majdnem két hónap alatt nem sikerült a rendőröknek ilyen hatalmas erőfeszítéssel a tolvajokra ráakadniuk, akkor már ezután sem fognak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.