Egy nap alatt döntött a GVH Mészárosék veszprémi tulajdonszerzéséről

Valójában nem is vizsgálták a tranzakciót.

Jandó Zoltán
2017. 06. 22. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy napra volt szüksége a Gazdasági Versenyhivatalnak, hogy megállapítsa: nincs jogi akadálya a veszprémi kézilabdacsapat felvásárlásának. Ezzel valószínűleg az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy a Duna Aszfalt (DA) Kft. többségi részesedést szerezzen az együttest működtető gazdasági társaságban, a Veszprém Handball Team Zrt.-ben. A hivatal indoklása szerint „az összefonódás vizsgálatának elrendelésére okot adó körülmény nem áll fenn”, azaz a GVH valójában nem is vizsgálta a tranzakciót. Ez persze nem különösen meglepő, hiszen a két cég teljesen más területen tevékenykedik, a Duna Aszfalt Kft.-nek pedig nincs egyéb sportérdekeltsége.

Más kérdés, hogy az egynapos ügyintézés így is elég gyorsnak számít. A hivatal a Duna Aszfaltéval lényegében azonos döntést hozott egy június 9-én beérkező (energetikai szektort érintő) ügyben is, ott azonban hat nap kellett annak megállapításához, hogy nincs szükség vizsgálatra. A versenyhivatal döntése valószínűleg azt jelenti, hogy mire az idény érdemben elkezdődik, Mészáros Lőrinc üzleti köre lehet az úr Veszprémben. Bár a tiszakécskei bejegyzésű Duna Aszfalt Kft.-hez papíron nincs köze a felcsúti polgármesternek, hiszen a cég Szíjj László tulajdona, a két kormányközeli vállalkozónak azonban több közös üzlete is van, és állítólag személyesen is jó kapcsolatot ápolnak.

A DA egyébként állítólag nem most került közel a veszprémi kézilabdacsapathoz, úgy hallottuk, az építőipari cég már korábban is nyújtott forrásokat az együttest üzemeltető vállalatnak. Értesüléseink szerint most ezt próbálnák meg tulajdonrésszé konvertálni. A legsikeresebb hazai kézilabdacsapat egyébként anyagilag hatalmasra hízott az elmúlt években. A Veszprém Handball Team Zrt. bevételei tavaly már megközelítették a 2,7 milliárdot, a költésük azonban még ezt is jó félmilliárddal meghaladta (üzemi soron 550 milliós veszteséget könyvelt el a cég). Mindez azt jelenti, hogy a Veszprém pénzügyileg felnőtt az európai elithez. A 3,2 milliárd forintos költségvetés ugyanis egy hajszállal több, mint az egyik legvagyonosabb német csapatnak számító Kielé, amely 10 millió euróból gazdálkodik.

Idekapcsolódó hír, hogy a csapat tulajdonosi körében felbukkant Mészáros Lőrinc-közeli emberek nem hosszabbították meg Simicska Lajos veszprémi páholybérletét. Ezt Magyar György ügyvéd jelentette be az ATV A nap híre című műsorában, aki több jogi ügyben is dolgozik az üzletember megbízásából. Magyar szerint azt nem közölték Simicskával, hogy miért nem bérelheti tovább a szurkolói páholyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.