Habony barátja a semmiből venné meg a BKV irodaházát

A grúz-izraeli vállalkozó cége a csőd szélére került, mégis milliárdos adásvételi szerződést kötöttek a BKV-val.

2017. 06. 22. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába módosította szerdán a Fővárosi Közgyűlés saját rendezési szabályzatát a Puskás Ferenc Stadion metrómegálló fölötti üresen álló BKV-irodaház elbontása és egy új, vélhetően nagy üvegpalota építése érdekében, a leendő vevő cége a csőd szélén áll.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a Habony Árpád miniszterelnöki bizalmas és informális tanácsadó egyik grúz–izraeli barátjaként emlegetett, Gag El Mikhael vállalkozó vezette Welt-Stadt Immobilien Kft.-vel már áprilisban egymilliárd forintot meghaladó értékű adásvételi szerződést kötött a BKV, ám azóta egy fillért sem fizettek. A fővárosi közlekedési cégtől származó belső információnk szerint a társaság az idei 15 százalékos bérmegállapodás aláírásával került kutyaszorítóba, ugyanis a remélt privatizációs bevétel a szakszervezetekkel kötött megállapodás egyik pillére.

A BKV-től még a Demszky-korszakban 20 százaléknyi tulajdonrészt, opciós vételi és kizárólagos fejlesztési jogot szerző Welt-Stadt egyedüli tulajdonosa a Cipruson bejegyzett Top Immobile Limited. A hivatalos, szerdán frissített cégkivonat alapján a hárommilliós törzstőkéjű cég üzleti tevékenységének 2017. május 29-i zárással rögzített eredménye 2,28 millió forintos veszteség. Az offshore-gyanús társaság ugyanezzel az eredménnyel „büszkélkedhetett” 2016-ban, de az elmúlt öt évben is sok százezer forint volt a vesztesége. Kérdés, honnan lesz egymilliárd forintjuk, amikor a cég fizetőképességét az átlagot meghaladó (56 százalékos index) kockázati kategóriába sorolták, s bár ingatlanberuházás a fő tevékenysége, neve mellett egyetlenegy projekt sem szerepel.

Ezért is volt furcsa, hogy Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes rendeletmódosítási javaslata a beruházásnál nem tartott szükségesnek sem környezeti vizsgálatot, sem értékelést. A dokumentum szerint az eljárást még a privatizáció előtt, ez év elején elindították.

A BKV Stadionok irodaházának értékesítésével, valamint a főváros településszerkezeti terv, illetve a rendezési szabályzat módosításával kapcsolatban a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén Gy. Németh Erzsébet (DK) fővárosi képviselő kifakadt: „Ez az előterjesztés maga a korrupció!”.

A jobbikos Tokody Marcell szerint is a városvezetés egyértelműen a befektetőt hozta kedvezőbb helyzetbe.

Az ügyben még Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester is hajlott volna arra, hogy halasszák el a tárgyalást, ám ez az ellenzéki javaslat nem, viszont a rendeletmódosítás már megkapta a minimálisan szükséges többséget. Azt kizárólag a napirendi pontnál egyébként mélyen hallgató fideszes képviselők biztosították. A gyanús privatizációról még a múlt héten írt a Heti Válasz, emlékeztetve: a Welt-Stadt már 2016-ban is „próbálkozott”; még alig 400 millió forintért, azaz jóval fele ár alatt szereztek volna vagyont, de akkor a Magyar Nemzetnek Tarlós István leszögezte: „Sem Habony Árpád barátai, sem más offshore-lovagok nem tehetik rá a kezüket a 2-es metró Puskás Ferenc Stadion megállójára”.

– Azt nem is adja el senki, a megállóból egy négyzetcentiméternyi rész sem lesz magántulajdon – mondta belső BKV-s informátorunk. Megjegyezte, hogy azzal a százszázalékos önkormányzati társaság menedzsmentje és a városvezetés is száz százalékig tisztában volt, mennyire előnytelen szerződést kötöttek 2008-ban. A BKV két év múlva, már a fideszes időkben kinevezett vezetése jogászok sorához fordult, a kifejezetten vagyoni hátrányt okozó szerződés miatt rendőrségi feljelentést is tettek ismeretlen tettes ellen, de a hatóságok végül bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást.

Azt forrásunk cáfolta, hogy most jegyezték volna be a tulajdoni lapra a Welt-Stadt „vételi jogát”, amint a hetilap írta, ugyanis az elővásárlási jogot már kilenc éve rögzítették. Az újság felidézte azt is, hogy a Habony Árpáddal „közös bulifotókon szereplő” Gag El Mikhael a számos metrómegállóban működő Princess Pékséget működtető, szintén ciprusi bejegyzésű ISAR 2000 Kft.-ben is vezető pozíciót tölt be. A cikk szerint a történet kezdetén, 2008-ban a közlekedési társaság két SZDSZ-es igazgatósági tagja, Tóthfalusi György elnök és Forró Zoltán (Demszky Gábor volt főpolgármester korábbi kabinetfőnöke) nyomására 48 millió forintos áron értékesítették a közel 8000 négyzetméteres irodaterület csaknem 17,2 százalékát.

– Tiszta a terep a fideszes haver előtt, aki az államtól korábban már jutányos áron jutott hozzá a legdrágább magyar luxusszálloda, a Four Seasons mögötti irodaházhoz – szögezte le a rendeletmódosítást követően Gy. Németh Erzsébet, aki a korrupciógyanús ügy kipattanásakor kormánypárti MSZP-s képviselő volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.