Milliárdokból szerez be új szolgálati autókat a Külügyminisztérium

A Pappas Autó és a Daimler nyerte meg a közbeszerzést, új luxusautókat szállítanak a külügy diplomatáinak.

MN
2017. 06. 26. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Összesen 2,4 milliárd forintnyi nettó értékben rendelt meg új szolgálati autókat a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A beszerzéseket (vélhetőleg beszállítóként) a Pappas Auto Magyarország Kft., illetve a Mercedes-Benzeket is gyártó Daimler AG nyerte – derül ki a pénteken megjelent Közbeszerzési Értesítőből.

A dokumentum szerint a közbeszerzést tavaly szeptember 14-án indította el külügy, és mindhárom szerződést idén május 29-én kötötték meg a nyertesekkel. A járművek közül legalább negyvenöt darabot az Európai Unió területén kívül használnak majd a magyar diplomaták – a kocsik egy része pedig 8., illetve 7. kategóriás protokoll jármű lesz, amelyet védett személyek szállításakor szoktak alkalmazni.

A külügynél rövid időn belül ez a második komolyabb autóbeszerzés: tavaly júliusban a Napi.hu írta meg, hogy a 81 millió forintos bruttó áron rendelt meg 7–9. kategóriás protokollautókat a  Porsche Hungariától – akkor összesen hat járművet szereztek be.

Cikkünk korábbi változatában 7,2 milliárdos keretösszeget említettünk, mivel a Értesítőben szereplő szerződés is ezt az árat említi végösszegként. A külügyi tárca később közleményben jelezte: az Értesítőben közölt adatok tévesek -  valójában 2,4 milliárdos beszerzésről van szó, amivel a tárca szerint a jellemzően 8-10 éves, több százezer kilométert futott, elöregedett járműveket cserélik le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.