Most eldöntheti, melyik kórház kapjon kézfertőtlenítőt

Kézfertőtlenítőt ajánlott fel a ReSzaSz valamelyik fővárosi kórháznak, az olvasók szavazatán múlik, hogy ki kapja az adományt.

Koncz Tamás
2017. 06. 15. 16:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszázezer forint értékben ajánlott fel százliternyi alkoholos kézfertőtlenítőt valamelyik fővárosi kórháznak a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz).

A pontatlan megfogalmazás nem trehányság, a ReSzaSz ugyanis internetes szavazás alapján döntené el, melyik intézmény kapja a nagy mennyiségű alkoholos gélt.

Az internetes szavazók a szervezet petíciójában, az

közül választhatják ki a kedvezményezett kórházat, akik pedig támogatni is szeretnék az akciót, a ReSzaSz számlaszámára utalhatnak adományokat. A szakszervezet ígérete szerint ezt az összeget is további kézfertőtlenítő adományozására fordítja majd.

A ReSzaSz emlékeztet, szomorú és sajnálatos tény, hogy az uniós országok közül pont Magyarországon, a kézfertőtlenítést elsőként meghonosító Semmelweis hazájában használják a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítő gélt az egészségügyi intézményekben (6 liter/1000 betegnap; Svédországban ez például 40 liter/1000 betegnap). 

„A kórházi kézfertőtlenítés olyan alapvető lenne, mint az, hogy az autóban indulás előtt bekötjük magunkat: előírás, hogy a kórházi folyosókon, kórtermenként iksz mennyiségű kézfertőtlenítő gélt biztosítsanak, ehhez képest viszont napi szintű problémát jelent a higiénia biztosítása az egészségügyben” – mondta a Magyar Nemzetnek Dénes Tamás, a szakszervezet elnöke.

Felidézte, az Állami Egészségügyi Központ lapunkban idézett jelentését is, ami szerint 2014-ben Magyarországon évente több mint 32 ezer haláleset elkerülhető lett volna jobb egészségügyi ellátórendszerrel és hatékony népegészségüggyel – Dénes hangsúlyozta, a riasztóan nagy számhoz komolyan hozzájárulnak az egyébként steril körülmények között kizárható kórházi fertőzések, az intézetek higiéniai hiányosságai is.

 „Egy éve győzködjük a kormány illetékeseit, hogy minden egészségügyi intézményben megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítő legyen, ez tényleg kezelhető pénzkérdés, nem igényelne milliárdokat” – mondta Dénes Tamás. Emlékeztetett, a ReSzaSz idén július elsejéig szerette volna elérni, hogy minden kórház folyosóján legyen elérhető kéztisztító gél, eddig eredménytelenül.

A szakszervezet a mostani akcióval is felhívná a figyelmet a problémára – és arra is van tervük, ha a megjelölt kórházak kínosnak éreznék a felajánlást: a 200 ezer forintból vásárolt fertőtlenítő gélt akkor elviszik az egészségügyért felelős államtitkársághoz, döntsék el ott, hogy melyik intézethez kerüljön majd az adomány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.