Multik segíthetik ki a pórul járt diákmunkásokat

Az I Love Diákmunka fizetésképtelensége ezer diákot is érinthet.

MN
2017. 06. 24. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár ezer diákot is érinthet az I Love Diákmunka iskolaszövetkezet fizetésképtelensége, mégis hozzájuthatnak elmaradt bérükhöz azoknak a cégeknek köszönhetően, ahová kiközvetítették őket – írja a Hvg.hu.

A portál egy pénze után futó, névtelenséget kérő diáktól tudta meg, hogy több konkurens közvetítő is bejelentkezett a pórul járt munkavállalókért. A Jobforce Iskolaszervezet egyik szakmai koordinátora a Hvg.hunak megerősítette, hogy folyamatosan veszik át a leállt konkurenshez tartozó diákokat.

Noha még javában egyeztetnek, az ágazatot lefedő Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Diákész) jogi segítségével valóban próbálják mielőbb orvosolni a most már hozzájuk tartozó dolgozók pénzügyi problémáját – visszamenőleg. Sőt, több cég is – ahol a ki nem fizetett munkát elvégezték a fiatalok –, vállalta, hogy kiegyenlíti az elmaradt fizetéseket. Annak ellenére tesznek így, hogy a diákokkal nem is volt közvetlen jogviszonyuk, mivel a diákszövetkezettel szerződtek.

Fiák István, a Diákész elnöke arra emlékeztetett, hogy 2016-ban már volt egy hasonló eset, amikor egy multinacionális cég inkább vállalta, hogy a közvetítő bedőlése miatt kifizeti visszamenőleg a nála dolgozók bérét, lényegében duplán. A gyors segítségnyújtás nemcsak jó pr volt nekik: így tudták megtartani a diákokat – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.