Nekiesett Zagyvának a Fidesz, Orbán is megszólalt

A kormányfő utasította a belügyminisztert, hogy „a törvény teljes szigorával” lépjen fel Zagyva György Gyula ügyében.

MTI
2017. 06. 10. 12:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem maradhat következmények nélkül a Jobbik antiszemita botránya – jelentette ki a kormánypártok nevében Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten. Hollik elmondta, sajtóhírek szerint Zagyva György Gyula, a Jobbik volt képviselője, „kampányarca” az egyik bírálóját és családját halálosan megfenyegette, és többször lezsidózta írásban és telefonon keresztül is.

A jobbikos Zagyva György Gyula a héten a baloldali aktivista Gulyás Márton videójában szerepelt, amelyben jobb- és baloldali magyar értelmiségiek, politikusok és közéleti személyiségek közösen igazságos, arányos választási rendszert követeltek. Varga B. Tamás emiatt kritizálta a Facebookon Zagyvát. „Ha Gulyás Marci liberális kampányfilmjében, az ő számlaszáma felett pózolva járatod a pofádat, te is csak egy liberális köcsög vagy” – írta. Zagyva ezen húzhatta fel magát annyira, hogy az Origo és a Pesti Srácok szerint először Facebookon, majd telefonon antiszemita kirohanásokkal esett neki a jobboldali énekesnek.

A KDNP-s képviselő szerint felháborító, ami történt, nem volt még példa a magyar politika történetében ilyen durva antiszemita megnyilvánulásra, ezért a kormánynak állást kell foglalnia az ügyben. Hangsúlyozta, hogy 2010 óta zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, zsidózni, a zsidóságot fenyegetni nemcsak megengedhetetlen, hanem bűncselekmény is. Ami történt, az nem maradhat következmények nélkül – hangoztatta, hozzátéve: arra kérik a rendőrséget, hogy a leghatározottabban járjon el az ügyben, és vizsgálja ki a történeteket. Kérdésre válaszolva Hollik István elmondta, hogy véleménye szerint bűncselekmény történt, és a kormánynak el kell utasítania azt, ami történt.

A sajtótájékoztató után Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke azt közölte az MTI-vel: Orbán Viktor miniszterelnök utasította a belügyminisztert, hogy „a jobbikos Zagyva György Gyula gyalázatos antiszemita fenyegetőzése kapcsán a törvény teljes szigorával lépjen fel”. Felidézte, Orbán Viktor az Országgyűlésben több alkalommal is kifejtette, hogy Magyarországon az antiszemitizmussal szemben zéró tolerancia van.

A kormánypártok Gulyás Mártonék kezdeményezésére egyébként nem reagáltak érdemben.

Zagyva: Nem zsidóztam le Varga B.-t

Szó sem volt antiszemitizmusról vagy a zenész családjáról, Varga-Bíró Tamás hazudik – állította közleményében Zagyva György Gyula. Szerinte az őt kritizáló férfi „aljas karaktergyilkosságára” reagálva elhangozhatott tőle olyan, „ami átléphette a törvényesség határát”, de szó sem volt antiszemita kijelentésekről vagy családirtással való fenyegetőzésről. Mint írta, mindent megtesz, hogy az erről szóló hangfelvétel nyilvánosságra kerüljön. Hozzátette, rágalmazásért feljelentést tesz Varga B. és azon lapok ellen, amik a zenész állításait tényként közlik.

Zagyva a Pesti Srácoknak pénteken azt mondta: először csak annyit mondott telefonon Varga-Bírónak, ugye nem gondolja, hogy ezt meg fogja úszni. Szerinte a férfi a második beszélgetésük során tudatosan provokálta, miközben ő nem is tudta, hogy van családja. A Jobbik volt képviselője a Pesti Srácoknak állította, a zsidó szó valóban elhangozhatott, abban a formában, hogy „ez a zsidó tempó, amit csinálsz, ez itt nem megy.” Továbbá állítása szerint dühében azt is hozzátehette, hogy Varga-Bíró ne aludjon otthon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.